Rokavlon.com No2
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Latest imagesLatest images  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  

 

 Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: οικογενής υπερχοληστερολαιμία   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:24

οικογενής υπερχοληστερολαιμία
1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη νόσο στην Αθήνα

«Ύπουλη» νόσος η παιδική-εφηβική οικογενής υπερχοληστερολαιμία
Αθήνα

Μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ηλικία 30-50 ετών διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς οι μικροί ασθενείς δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα ενδεικτικά ύπαρξης υψηλής χοληστερόλης στο αίμα τους και, για το λόγο αυτόν, υποδιαγιγνώσκεται σε όλο τον κόσμο.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στον ανθρώπινο οργανισμό διεθνώς (1:300 – 1:500 γεννήσεις). Οι πάσχοντες έχουν πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης που δεν οφείλονται στη διατροφή, αλλά σε παθολογικό γονίδιο. Τα παιδιά αυτά φέρουν το γονίδιο από την γέννηση και διατρέχουν 60 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις νωρίς στη μετέπειτα ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Η.Π.Α. ένα στα πεντακόσια (1:500) νεαρά άτομα πάσχει από τη νόσο, αλλά μόνο το 20% αυτών διαγιγνώσκεται πριν την εμφάνιση κάποιου σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάματος. Στην Ελλάδα γεννιούνται, κατά μέσο όρο, 300 παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία σε ετήσια βάση, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μικρή παιδική ηλικία επιτακτικό καθήκον τόσο των Παιδιάτρων, όσο και των Παιδοκαρδιολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έχοντας συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τον αριθμό των υπερχοληστερολαιμικών παιδιών και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους, κατέλαβε την πρώτη θέση στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη διοργάνωσης του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας σε Παιδιά και Εφήβους, ανάμεσα σε σαράντα (40) άλλα ειδικά Κέντρα της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και του Καναδά. Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται 8 - 9 Ιουνίου 2012 στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί ο ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία») Γεώργιος Χρούσος, η ιδιαίτερα σημαντική αυτή επιστημονική διοργάνωση αποτελεί επιστημονική «πρωτιά» για τη χώρα μας, καθώς η μοναδικότητά της συνίσταται στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης της Οικογενούς Κληρονομικής Υπερχοληστερολαιμίας από τη μικρή παιδική ηλικία, με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νέους ενήλικες.

Αναφερόμενη στους μηχανισμούς γένεσης της νόσου η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Μεταβολικών Νοσημάτων της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής (Ειδική στα Νοσήματα Μεταβολισμού) Ευρυδίκη Δρογκάρη, υπογραμμίζει ότι το παθολογικό γονίδιο της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας μεταβιβάζεται από, τουλάχιστον, ένα γονέα σε κάθε πάσχον παιδί. Ο κύριος τρόπος κληρονομικότητας είναι ο επικρατούντας, δηλαδή σε κάθε γενιά υπάρχει τουλάχιστον ένας ή περισσότεροι άνθρωποι φορείς του γονιδίου. Εξαιτίας αυτής της παθολογικής γενετικής κατάστασης, δεν παράγεται μια ειδική πρωτεΐνη η οποία ρυθμίζει την ημερήσια παραγωγή χοληστερόλης, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή της από το ήπαρ.

Όπως είναι γνωστό, περίπου το 80% της ολικής παραγωγής χοληστερόλης αίματος στον άνθρωπο προέρχεται από το ήπαρ. Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) προκαλούν αλλοιώσεις στα αγγεία των παιδιών και εφήβων και, έτσι, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στις ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών. Παράλληλα, εάν σε ένα πάσχον άτομο συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, υπέρταση, έλλειψη άσκησης κλπ), ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται.

Παρά το γεγονός ότι στην οικογενή υπερχοληστερολαιμία τα επίπεδα χοληστερόλης εμφανίζονται υψηλά από τη γέννηση (η μέτρηση μπορεί να γίνει και από τον ομφάλιο λώρο στην αίθουσα τοκετού), δεν είναι πολύ σταθερά, ιδίως στο πρώτο έτος ζωής και στα μωρά που θηλάζουν, τα οποία έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ακόμη και αν ανήκουν σε υγιή πληθυσμό. Η πιο σωστή ηλικία για την ανίχνευση της νόσου είναι μεταξύ 2-3 ετών σε όλα τα παιδιά και, ειδικότερα, σε αυτά που ανήκουν σε οικογένειες με παράγοντες υψηλού κινδύνου (π.χ. αν υπάρχει γονέας με αυξημένη χοληστερόλη ή/και μέλη της οικογενείας του – αδέλφια ή/και γονείς -, ή στενός συγγενής που έχει εμφανίσει χοληστερίνη με ή χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα σε ηλικία κάτω των 50 ετών).

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τον πάσχοντα πληθυσμό, καθώς συμβάλλει:
α) στην ανίχνευση και άλλων μελών της οικογενείας που έχουν το παθολογικό γονίδιο και δεν το γνωρίζουν,
β) στη θεραπευτική παρέμβαση του παιδιού με ειδική διατροφή, άσκηση και, αν χρειαστεί, φαρμακευτική αγωγή μετά την ηλικία των 6 ετών. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται σε μικρή ηλικία είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς εάν, μεν, εμφανίσουν έναρξη αρτηριοσκλήρυνσης αυτή είναι αναστρέψιμη, εάν, δε, χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή οι δόσεις των φαρμάκων στις οποίες ανταποκρίνονται είναι πολύ μικρότερες από εκείνες των ενηλίκων γονέων τους, ενώ παρουσιάζουν με ελάχιστη συχνότητα ήπιες παρενέργειες, που είναι και αυτές αναστρέψιμες.

Όπως τονίζει η κ.Δρογκάρη, η Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων τα τελευταία 20 χρόνια καταβάλλει σοβαρή και συστηματική προσπάθεια ανίχνευσης και θεραπείας παιδιών και εφήβων με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Στη Μονάδα, η οποία συνεργάζεται με κορυφαία Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα διεθνώς, λειτουργούν ειδικό Ιατρείο για δυσλιπιδαιμίες στα παιδιά, καθώς και Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας. Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί περίπου 14.000 παιδιά και έφηβοι, σε σύνολο 2.814 οικογενειών, τα οποία ακολουθούν προληπτικά προγράμματα.
health.in.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:25

Δημιουργία Συλλόγου Ασθενών με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία
7 Οκτωβρίου 2013
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΗ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ

Φωνή στους ασθενείς με υπερχοληστεραιμία επιχειρεί να δώσει με την ίδρυσή του «Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία-LDL». Το μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και μετράει ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας, χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «LDL», το οποίο αντιστοιχεί στις ιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein), πιο γνωστές ως «κακή χοληστερόλη».

Στόχοι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερλαιμία, είναι μεταξύ άλλων, η παροχή οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, η ενημέρωση όσων έχουν σχέση με τη νόσο (ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Στην χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία περίπου 22.000 άτομα.

«Εδώ και πολλά χρόνια, οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να συστεγαστούμε κάτω από έναν κοινό φορέα, που θα μάχεται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Είμαστε πολύ περήφανοι, που κατορθώσαμε να βρούμε κοινή βάση και να δημιουργήσουμε το πρώτο επιστημονικό σωματείο στην Ελλάδα, για αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του «LDL», Νικόλαος Αξιώτης.

«Είναι γεγονός, ότι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που απαιτείται. Γι’ αυτόν τον λόγο, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωματείου μας, είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού και της συγκέντρωσης πόρων, μέσω δωρεών ή αναλόγων ενεργειών», συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι και οι ίδιοι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και πρόκειται για τους : Νικόλαο Αξιώτη (Πρόεδρος), Αθανάσιο Παλλίδη (Αντιπρόεδρος), Θεοδώρα Μάγγου (Γενικό Γραμματέα) και Θεόδωρος Καπέρδας (Ταμίας).

Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία», σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να ενημερώσουν για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τους τρόπους θεραπείας.

Λίγα λόγια για την υπερχοληστερολαιμία

Τι είναι

Υπερχοληστερολαιμία είναι η παρουσία μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, σε επίπεδα πέρα του φυσιολογικού. Η χοληστερόλη είναι περισσότερη γνωστή στο ευρύ κοινό ως «χοληστερίνη» , ωστόσο ο όρος «χοληστερόλη» είναι πιο ακριβής.

Τα αίτιά της

Η υπερχοληστερολαιμία, δύναται να είναι κληρονομική διαταραχή στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερόλης δεν είναι φυσιολογικός. Παράλληλα, μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη ή σε κάποια νόσο όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών ή του ήπατος.

Τι βλάβες προκαλεί

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λιπών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών στις οποίες κυκλοφορεί το αίμα. Οι εναποθέσεις αυτές ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες και η διαδικασία του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών ονομάζεται αθηρωμάτωση.

Η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών κάνει τις αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλεί στένωση του αυλού τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και πλήρη διακοπή της ροής. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς, ακολουθεί καρδιακό έμφραγμα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να ελαττωθεί η LDL ("κακή" χοληστερόλη) και να αυξηθεί η HDL ("καλή" χοληστερόλη). Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας είναι συνήθως φαρμακευτική, διαιτητική και σε ορισμένες περιπτώσεις με LDL αφαίρεση.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=17981&ct=85
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Καλή χοληστερόλη - HDL   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:27

Καλή χοληστερόλη - HDL
Ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη (όχι μόνο η «κακή») μπορεί να φράξει τις αρτηρίες


Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ έδειξαν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της και να διευκολύνει τη δημιουργία φλεγμονής και αρτηριοσκλήρυνσης.

Δεν φράζει μόνο η «κακή» χοληστερόλη τις αρτηρίες και να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, αλλά κάτι παρόμοιο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά ανακάλυψε τις ακριβείς χημικές αλλαγές που μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή» και, έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ, αλλά και νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.

Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της και να διευκολύνει τη δημιουργία φλεγμονής και αρτηριοσκλήρυνσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η «καλή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας - HDL) καθαρίζει τις αρτηρίες και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Αντίθετα, η «κακή» (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας - LDL) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας πλάκες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν και να αποτελέσουν θρόμβο, με τελική συνέπεια κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, που ίσως αποβεί μοιραίο.
Μια υψηλή αναλογία «καλής» προς «κακή» χοληστερόλη θεωρείται θετική για την υγεία. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η «καλή» χοληστερόλη συνιστά μια μάλλον περίπλοκη περίπτωση, καθώς είναι δυνατό να τροποποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος.

Συγκεκριμένα, μια μεγάλη ποσότητα της απολιποπρωτεϊνης Α1 (apoA1), της βασικής πρωτεΐνης που περιέχεται στην HDL και της προσδίδει τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της (επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες και την μεταφορά της στο ήπαρ), είναι δυνατό να οξειδωθεί πάνω στο τοίχωμα της αρτηρίας και έτσι να γίνει επιβλαβής.

Μικρές ποσότητες αυτής της μη φυσιολογικής «καλής» χοληστερόλης μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τεστ σε 627 ασθενείς, είναι δυνατό τα επίπεδα αυτής της «ανώμαλης» HDL να χρησιμεύσουν ως νέος δείκτης πρόγνωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το επόμενο πιθανό βήμα θα είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που θα μπλοκάρουν τη δημιουργία αυτής της «όχι και τόσο καλής» χοληστερόλης.

Ο δρ Χέιζαν πάντως επεσήμανε ότι τα νέα ευρήματα δεν αλλάζουν το βασικό μέχρι σήμερα μήνυμα, ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε υγιεινά.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/250669/akoma-kai-i-kali-holisteroli-ohi-mono-i-kaki-borei-na-fraxei-tis-artiries/#ixzz2raRd2sac
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:42

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ - LIPIDS

Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία.

ΥΨΗΛΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Το όχημα μεταφοράς των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κυρίως τα χυλομικρά και η VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Τα χυλομικρά αποτελούνται από τριγλυκερίδια, πρωτεΐνη αpo B 48, εστέρες χοληστερόλης, εστέρες ρετινόλης, φωσφολιπίδια και χοληστερόλη. Η VLDL μοιάζει με το χυλομικρό, αλλά περιέχει πρωτεΐνη αpo B 100 αντί για αpo B 48 και έχει μεγαλύτερο λόγο χοληστερόλης προς τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια του λίπους των τροφών διασπώνται στο έντερο και στη συνέχεια μεταφέρονται με τα χυλομικρά στην περιφέρεια, όπου υφίστανται εκτενή επεξεργασία πριν φτάσουν στο ήπαρ. Συγκεκριμένα αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος. Τα υπολείμματα των χυλομικρών απομακρύνονται από το ήπαρ, με αποτέλεσμα στο φυσιολογικό άτομο εντός δώδεκα ωρών από την λήψη τροφής, ελάχιστα χυλομικρά και υπολείμματα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Το ήπαρ ενσωματώνει λιπαρά οξέα σε τριγλυκερίδια και στη συνέχεια παράγει VLDL, την οποία απελευθερώνει στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια της VLDL, υφίστανται ανάλογη επεξεργασία με τα χυλομικρά στην περιφέρεια. Ένα μέρος των τριγλυκεριδίων της VLDL και των χυλομικρών, προσλαμβάνεται από την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη HDL, που ευθύνεται για την αντίστροφη μεταφορά του λίπους από την περιφέρεια στο ήπαρ. Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία.

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Συμπτώματα από την αύξηση των τριγλυκεριδίων συχνά δεν υπάρχουν: Η αύξηση διαπιστώνεται τυχαία σε εργαστηριακούς ελέγχους.

Συνήθη παθολογικά αίτια αύξησης των τριγλυκεριδίων:

Κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα
Διαβήτης
Χρόνιος αλκοολισμός
Παχυσαρκία
Νεφρική ανεπάρκεια
Παρενέργειες φαρμάκων
Κακή διατροφή

Παθολογικές επιπτώσεις από την αύξηση των τριγλυκεριδίων:

Η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε αρκετά άτομα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.
Όταν η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα (μια επικίνδυνη νόσο του παγκρέατος), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. αύξηση σακχάρου, κάπνισμα) συντελεί στην εμφάνιση αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας και εκδηλώσεων (στυτικής δυσλειτουργίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων, αγγειακής άνοιας). Εξάλλου η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους. Tο μεταβολικό σύνδρομο, συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων και χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών προβλημάτων με τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω διαταραχές:

1. Kακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα
2. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος
3. Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL
4. Αρτηριακή πίεση αίματος οριακά φυσιολογική
5. Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική.

Κατά την λεπτομερή κλινικο εργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα εντοπίσει το αίτιο της αύξησης των τριγλυκεριδίων, θα διαπιστώσει εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.gr/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:45

http://www.nsph.gr/?page=xolisterolikentra


Αύξηση των τριγλυκεριδίων προκαλούν:
- η παχυσαρκία
- η καθιστική ζωή
- το κάπνισμα
- η κατάχρηση οινοπνεύματος
- δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες
- φάρμακα & παθήσεις
- γενετικές βλάβες

Υπολιπαιδιμική Δίαιτα


Τρώτε άνετα

Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κουνέλι, κυνήγι)
Ψάρια (Όλα τα άσπρα χωρίς πέτσα)
Όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, κουκιά, φάβα)


Γάλα, γιαούρτι(0-1% λιπαρά), τυριά (μυζήθρα, νωπή ή κίτρινο τυρί <10% λιπαρά)
Έλαια (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, φυτική μαραγαρίνη)


Ψωμί (προτιμήστε ολικής αλέσεως), φρυγανιές, κρίσπις
Δημητριακά (κόρν-φλέϊκς, κ.ά., μακαρόνια, ρύζι, πατάτες)
Λαχανικά (όλα)
Φρούτα (όλα, φρέσκα 7 αποξηραμένα, κομπόστες χωρίς ζάχαρη)
Ποτά (καφές, τσάι)


Τρώτε με εγκράτεια

Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό χωρίς λίπος, άπαχο ζαμπόν, μοσχαρίσια λουκάνικα)
Ψάρια (θαλασσινά, μύδια, αστακός, καραβίδες, σολομός)


Γάλα, γιαούρτι(<2% λιπαρά), τυριά (κίτρινο τυρί <20% λιπαρά)
Αυγά (μέχρι 4 /εβδομάδα)
Ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα)
Ελιές


Ποτά (κρασί στο φαγητό)
Λιχουδιές (γρανίτες, ποπ-κόρν, φρουτοχυμοί, λουκούμια, γλυκά κουταλιού, κέϊκ, κουλουράκια)


Αποφεύγετε

Κρέας (συκώτι, μπέϊκον, χοιρινά λουκάνικα)
Πουλερικά (χήνα, πάπια)
Γαλακτοκομικά (πλήρες γάλα & γιαούρτη, κρέμα γάλακτος, σκληρά τυριά, γραβιέρα, κασέρι, κρεμώδη)


Λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια)
Γλυκά (πάστες, τούρτες, κρουασάν, τσουρέκι, παγωτό, σοκολάτα)


Ποτά (σοκολάτα ρόφημα)
Τσιπς
τηγανητές πατάτες μαγιονέζα
σάλτσες με κρέμα γάλακτος





























καλή χοληστερίνη ΗDL
κακή χοληστερίνη LDL

Συνιστάται σε εκείνον που έχει τριγλυκερίδια 200, να μετριάσει τα οινοπνευματώδη ποτά (εάν πίνει) και να χάσει σωματικό βάρος (εάν είναι υπέρβαρος).
Η LDL («κακή») υπολογίζεται αφαιρώντας από την τιμή της ολικής χοληστερόλης την τιμή της «καλής» ΗDL χοληστερόλης και αφαιρώντας εκ νέου από το υπόλοιπο αυτό το ένα πέμπτο της τιμής των τριγλυκεριδίων.

Μάθετε Για Τα Τριγλυκεριδια http://www.whatsnew.gr/tr/triglykeridia.html
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΤετ 17 Σεπ 2014 - 11:35

Χοληστερόλη: Κυκλοφόρησε στη χώρα μας η πιταβαστατίνη

Η Recordati Hellas A.E. ανακοίνωσε την κυκλοφορία στη χώρα μας της πιταβαστατίνης, φαρμάκου για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2014

Την κυκλοφορία της πιταβαστατίνης, για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε ενήλικους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή / και μικτή δυσλιπιδαιμία, ανακοίνωσε η Recordati Hellas A.E.

Πρόκειται για μία νέας γενιάς ισχυρή συνθετική στατίνη η οποία συνδυάζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της LDL-C (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη - χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων, με την ταυτόχρονη και μακροπρόθεσμη αύξηση της HDL-C (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη). Λόγω της καινοτόμου χημικής δομής του, το φάρμακο επιτυγχάνει ελάττωση της τάξης του 34% - 47% της LDL-C σε χαμηλές δόσεις.

Η πιταβαστατίνη μεταβολίζεται ελάχιστα από το κυτόχρωμα P450 (CYP) στο ήπαρ, με αποτέλεσμα να αλληλεπιδρά ελάχιστα με άλλα φάρμακα. Ο μεταβολισμός καθώς και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης στο δυσλιπιδαιμικό ασθενή λόγω λήψης πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου ή των συνοδών νοσημάτων.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου, έχει αποδειχθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, σύμφωνα με τις οποίες:
■μείωσε αποτελεσματικά και με ασφάλεια την LDL-C με επίτευξη των τιμών - στόχων των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (EAS), στην πλειοψηφία των ασθενών με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή μικτή δυσλιπιδαιμία, παρόμοια με τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν με ατορβαστατίνη και σιμβαστατίνη.
■σε δόσεις 2 mg και 4 mg έδειξε συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με τις συχνότερα συνταγογραφούμενες στατίνες, με τα 2 mg πιταβαστατίνης να αποδεικνύουν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της σιμβαστατίνης 20 mg στη μείωση της LDL-C, της μή LDL-C και της ολικής χοληστερόλης (TC).
■μείωσε αποτελεσματικά την LDL-C στους ηλικιωμένους ασθενείς και βελτίωσε επίσης την HDL-C και άλλες παραμέτρους του μεταβολισμού των λιπιδίων σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
■αποδείχθηκε ανώτερο απο την πραβαστατίνη ως προς τη βελτίωση της LDL-C σε ηλικιωμένους ασθενείς (65 ετών και άνω).
■έδειξε μια σταδιακή και σταθερή αύξηση της HDL-C μακροπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από τα δεδομένα μίας μελέτης επέκτασης 52 εβδομάδων.

Η πιταβαστατίνη απέδειξε πολύ καλή συνολική ασφάλεια με χαμηλή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε συγκριτικές μελέτες φάσεως III με ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη. Όλες οι περιεκτικότητες της Πιταβαστατίνης (1, 2 και 4 mg) έδειξαν παρόμοια ασφάλεια με την πραβαστατίνη (10, 20 και 40 mg), η οποία θεωρείται ως η στατίνη με τις μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, η Πιταβαστατίνη απέδειξε μακράς διάρκειας ασφάλεια (έως 52 εβδ.), συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της σιμβαστατίνης ή της ατορβαστατίνης.

Το νέο φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά από τις 10 Ιουνίου του 2014.
http://www.iatronet.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια   Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια EmptyΠεμ 25 Φεβ 2016 - 12:05

Τριγλυκερίδια: Τι δείχνουν οι τιμές τους

Η διαταραχή των τριγλυκεριδίων είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Πότε ανησυχούμε, με ποιες νόσους συνδέονται οι αυξημένες τιμές και τι συμβαίνει με τις χαμηλές.

19 Φεβρουαρίου 2016
Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος

Τα τριγλυκερίδια είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Τα περισσότερα από τα λίπη που τρώμε είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων. Εάν η θερμιδική μας πρόσληψη είναι υψηλή, ο οργανισμός αποθηκεύει τις θερμίδες που περισσεύουν στον λιπώδη ιστό με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Το ήπαρ έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων.

Στο αίμα, τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν συνδεόμενα με τα χυλομικρά και την VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Μέτρηση

Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων του αίματος γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία. Παρά το γεγονός ότι το εύρος της φυσιολογικής διακύμανσης των τριγλυκεριδίων μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί το κάθε εργαστήριο, επίπεδα από 50-149 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικά.

Διαταραχή των τριγλυκεριδίων

Η διαταραχή των τριγλυκεριδίων του αίματος είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Συνηθέστερα πρόκειται για αύξηση των τριγλυκεριδίων λόγω υπερβολικής θερμιδικής πρόσληψης (παχυσαρκία), κακού μεταβολισμού (μεταβολικό σύνδρομο), διαβήτη ή λήψης τοξικών ουσιών. Σπανιότερα υπάρχουν άλλα υποκείμενα αίτια όπως κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές.

Η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε αρκετά άτομα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Όταν η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα (μια επικίνδυνη νόσο του παγκρέατος), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. αύξηση σακχάρου, κάπνισμα) συντελεί στην εμφάνιση αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας και εκδηλώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων, αγγειακής άνοιας.

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων στα πλαίσια μεταβολικού συνδρόμου εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους, όπως είναι η εμφάνιση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, ανακοπής. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχει ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι η κακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα, θώρακα και άκρα, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, τα παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL, αρτηριακή πίεση αίματος οριακά φυσιολογική ή υψηλή, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική ή υψηλή. Tα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του ήπατος και να συντελέσουν στη δημιουργία χολόλιθων και λιπώδους διήθησης ήπατος.

Χαμηλά επίπεδα

Τα χαμηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι σπανιότερο πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Ωστόσο, πολλές φορές αποτελεί αποτέλεσμα υποκείμενης παθολογίας όπως διαταραχών ορμονών, καταστάσεων κακής εντερικής απορρόφησης ουσιών, ηπατικών νοσημάτων, νευρικής ανορεξίας.

Κατά τη λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα εντοπίσει το αίτιο της διαταραχής των τριγλυκεριδίων, θα διαπιστώσει εάν το πρόβλημα προκαλεί βλάβες στα οργανικά συστήματα, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους.

Θεραπεία

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Ειδικά διατροφικά προγράμματα, λειτουργικά τρόφιμα και βότανα εναλλακτικής ιατρικής χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση των τριγλυκεριδίων, ώστε ο ασθενής να μπορεί να αποφύγει το χημικό φάρμακο ή να λάβει την ελάχιστη δόση χημικού φαρμάκου και να ελαχιστοποιηθούν σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη διαφορική διάγνωση και θεραπεία.
http://www.iatronet.gr/ygeia/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Χοληστερόλη, τριγλυκερίδια
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Γηράσκω αεί διδασκόμενος. :: Ιατρικά Θέματα-
Μετάβαση σε: