Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Βουλή TV LiveΒουλή TV Live  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  calculatorcalculator  

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜοιραστείτε | 
 

 Συναινετικό Διαζύγιο

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Συναινετικό Διαζύγιο   Παρ 25 Απρ 2008 - 11:16

Συναινετικό Διαζύγιο 27/3/2008

Μέχρι και το 1982 και την θέση σε ισχύ του νόμου 1272/82, η μοιχεία εθεωρείτο ποινικό αδίκημα. Και αν η συγκεκριμένη πράξη δεν παύει, ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις των καιρών, να θέτει ζητήματα ηθικής τάξης, η αυστηρότητα του προϊσχύσαντος δικαίου σε σχέση με την, άμεση ή έμμεση, ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων και την προστασία του θεσμού της οικογένειας εκφραζόταν και με άλλους, ενίοτε «ασφυκτικούς» για την βούληση των συζύγων, τρόπους.
Ο πιο χαρακτηριστικός ίσως από αυτούς ήταν ότι δεν επιτρεπόταν η λύση του γάμου με συμφωνία και των δύο συζύγων. Συνέπεια της άρνησης αναγνώρισης από το δίκαιο της δυνατότητας λύσης του γάμου με βάση την συναίνεση των συζύγων, ήταν η πρακτική μεθόδευση εναλλακτικών τακτικών, όπως αυτής κατά την οποίαν οι σύζυγοι αντιδικούσαν εικονικά επικαλούμενοι σαν λόγο διαζυγίου τον ισχυρό κλονισμό του έγγαμου βίου τους και απεδείκνυαν «κλονιστικά του γάμου» πραγματικά περιστατικά με ψευδομάρτυρες.
Ο νομοθέτης με το νόμο 1329/1983 μεταρρύθμισε ουσιωδώς τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, προσαρμόζοντας το πνεύμα και το γράμμα πολλών διατάξεων του στις προοδευτικά εξελιγμένες και defactoυφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Μια από τις ουσιωδέστερες αλλαγές που επήλθαν ήταν η πρόβλεψη της έννομης δυνατότητα λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο, και μάλιστα ανεξαρτήτως του τύπου κατά τον οποίο αυτός τελέσθηκε (δηλαδή αν ήταν θρησκευτικός ή πολιτικός).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα (όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του νόμου 1329/1983), όταν οι σύζυγοι συμφωνούν για το διαζύγιο, μπορούν να ζητήσουν την έκδοσή του με κοινή αίτησή τους, που εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής τους ή στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία ο ένας εκ των δυο συζύγων.
Για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου, πέραν βεβαίως από την ευνόητη κοινή συναίνεση των συζύγων για λύση του γάμου τους και τη δήλωση της συμφωνίας τους ενώπιον του δικαστηρίου, απαιτούνται κάποιες βασικές ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις. Για να εκδοθεί δηλαδή συναινετικό διαζύγιο, πρέπει καταρχήν ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την κατάθεση τηςαιτήσεως. Επιπλέον, απαιτείται να έχει επέλθει συμφωνία των συζύγων σε σχέση με την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους και την επικοινωνία του γονέα στον οποίον δεν ανατίθεται η επιμέλεια με αυτά (εφόσον βεβαίως υπάρχουν), η οποία αποτυπώνεται σε ιδιωτικό συμφωνητικό που προσάγεται ενώπιον του δικαστηρίου.
Μετά την κατάθεση της αίτησης και την πρώτη δήλωση των συζύγων περί συναινετικής λύσης του γάμου τους (η λεγομένη Α’ Συζήτηση) δίνεται εκ του νόμου μια προθεσμία τουλάχιστον έξι μηνών ενόψει μιας δεύτερης συνεδρίασης του δικαστηρίου (Β’ Συζήτηση), στην οποίαν απαιτείται οι διάδικοι να επαναλάβουν τη δήλωσή τους περί συναινετικής λύσης του γάμου τους.
Η ρύθμιση αυτή απορρέει από το γεγονός, ότι ο γάμος είναι θεσμός που ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ώστε κρίνεται αναγκαίο να εξασφαλισθεί ότι οι σύζυγοι αποφάσισαν τη λύση του κατόπιν «σοβαράς και ηρέμου σκέψεως». Το δε διάστημα των έξι μηνών κρίθηκε από το νομοθέτη ικανό προκειμένου να αξιολογήσουν οι σύζυγοι, αν πρέπει να εμμείνουν στην πρώτη κοινή δήλωση τους, ή να αναθεωρήσουν την απόφασή για τη λύση του γάμου τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η δήλωση της συμφωνίας παύει αυτοδικαίως να ισχύει, εφόσον περάσουν άπρακτα δύο χρόνια από τηνπρώτη συνεδρίαση.
Για τις δύο αυτές συζητήσεις είναι απαραίτητη η παράσταση δικηγόρου ενώ δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων, αφού αυτή δύναται να αντικατασταθεί με ειδικό πληρεξούσιο από Συμβολαιογράφο. Το ειδικό αυτό πληρεξούσιο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την κάθε συνεδρίαση. Εξάλλου, πρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν ενώπιον του δικαστηρίου ήδη κατά την πρώτη συζήτηση είναι η ληξιαρχική πράξη γάμου και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου ο δικαστής να διαπιστώσει αν έχουν αποκτηθεί τέκνα και αν αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα.
Το Δικαστήριο, προκειμένου να εκδώσει την απόφαση του περί λύσης του γάμου, αρκείται στις σχετικές δηλώσεις των συζύγων ότι επιθυμούν τη λύση του, χωρίς να ερευνά τους ουσιαστικούς λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Η διατύπωση όρων κατά τη δήλωση της συναίνεσης ή η εξάρτηση αυτής από άλλη συναπτομένη ή μη συμφωνία περί διαφόρων θεμάτων δεν επιτρέπεται, δεδομένου ότι αν τεθεί τέτοιος όρος θεωρείται ότι αίρεται η συναίνεση.
Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, δεν επιτρέπεται η ανάκληση της συμφωνίας των συζύγων για τη λύση του γάμου μονομερώς, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το όλο σύστημα του συναινετικού διαζυγίου, κατά το οποίο, με την έρευνα των ως άνω τυπικών και ουσιαστικών στοιχείων, διαπιστώνεται από το Δικαστήριο η σταθερότητα και η σοβαρότητα της απόφασης των συζύγων για τη λύση του γάμου τους. Άλλωστε, αν επιφυλασσόταν αυτή η δυνατότητα, θα έμενε χωρίς νόημα η κοινή υποχρέωση των συζύγων να δηλώσουν τη βούλησή τους σε δύο συνεδριάσεις του Δικαστηρίου που απέχουν μεταξύ τους έξι τουλάχιστον μήνες.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου και η προσβολή της οριστικής απόφασης με ένδικα μέσα είναι επιτρεπτή μόνο για τυχόν ελαττώματα της δήλωσης βούλησης. Τέτοιο ελάττωμα υπάρχει, όταν η δήλωση της βούλησης ενός συζύγου προκλήθηκε από ουσιώδη πλάνη. Στην περίπτωση αυτήν ο πλανηθείς σύζυγος δικαιούται να προσβάλει την περί διαζυγίου απόφαση με το ένδικο μέσο της έφεσης και να ζητήσει την εξαφάνισή της.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Συναινετικό Διαζύγιο   Παρ 25 Απρ 2008 - 11:18

Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα 17/3/2008

To σύστημα της περιουσιακής αυτοτέλειας που διέπει κατά βάση τις περιουσιακές σχέσεις ανάμεσα στους συζύγους (άρθρο 1397 Αστικού Κώδικα) σημαίνει πρακτικά, ότι οι περιουσίες των συζύγων παραμένουν χωρισμένες κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης, διατηρώντας την αυτοτέλεια που είχαν πριν την τέλεση του γάμου, με συνέπεια την διατήρηση και της οικονομικής ανεξαρτησίας των συζύγων μεταξύ τους.
Παράλληλα όμως, η κοινότητα βίου ανάμεσα στους συζύγους και η συμβολή καθενός στην κοινή προσπάθεια για την πρόοδο της οικογένειας έχει ως φυσικό επακόλουθο την πολυσχιδή συνδρομή εκάστου στην ενασχολήσεις και τα προβλήματα του άλλου. Τα αποτελέσματα αυτής της αλληλένδετης σχέσης στο επίπεδο των περιουσιακών σχέσεων ωστόσο δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα, ειδικά στις περιπτώσεις όπου μόνο ο ένας σύζυγος ενασχολείται επαγγελματικά, ενώ ο έτερος (συνήθως η γυναίκα σύζυγος), παραμένει στο σπίτι απασχολούμενος με τις οικιακές εργασίες και την επιμέλεια των τέκνων.
Η συμβολή αυτή μπορεί να είναι ανεκτίμητη για την δραστηριότητα και επιτυχία του επαγγελματικώς δρώντος συζύγου, είναι όμως μη εκτιμητή λογιστικά, γεγονός που άγει σε άδικα αποτελέσματα για τον σύζυγο που δεν ανέπτυξε επαγγελματική δράση, και ως εκ τούτου δεν επαύξησε τη δική του περιουσία, όταν ο γάμος παύσει για οποιοδήποτε λόγο να υπάρχει, καθώς η υλική ή ηθική συνεισφορά του επέφερε μεν περιουσιακή αύξηση αλλά επ’ ωφελεία του έτερου και μόνο συζύγου.
Το μειονέκτημα αυτό προσπάθησε ο νόμος να άρει, καθιερώνοντας την αξίωση του αδικούμενου συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα (άρθρο 1400 ΑΚ,όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 1329/1983), δηλαδή το δικαίωμα συμμετοχής του σε ένα μέρος της αύξησης της περιουσίας του άλλου που επήλθε κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, προϋποθέσεις της προκείμενης αξίωσης του συζύγου είναι η λύση ή ακύρωση του γάμου ή η διάσταση των συζύγων επί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, η αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου αφότου τελέσθηκε ο γάμος και η με οποιονδήποτε τρόπο συμβολή του δικαιούχου συζύγου στην ανωτέρω αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου, συνιστάμενη όχι μόνο στην παροχή κεφαλαίων αλλά και σε οποιαδήποτε μορφή υπηρεσιών απομιμητών σε χρήμα αλλά και στις υπηρεσίες εντός του συζυγικού οίκου, όταν και καθ’ ό μέρος αυτές δεν επιβάλλονται από την υποχρέωση συμβολής στις οικογενειακές ανάγκες.
Στα παραπάνω στοιχεία απαιτείται να γίνεται σαφής επίκληση στο δικόγραφο της αγωγής που έχει αντικείμενο την επιδίκαση αξίωσης συμμετοχής του ενάγοντος συζύγου στα αποκτήματα του εναγόμενου προκειμένου αυτή να είναι επαρκώς ορισμένη. Ειδικά σε σχέση με την αύξηση της περιουσίας, ως τέτοια νοείται η διαφορά που προκύπτει αν από την αξία της περιουσίας, την οποία είχε ο εναγόμενος κατά το χρόνο γέννησης της αξίωσης συμμετοχής του ενάγοντος σ’ αυτήν (τελική περιουσία), αφαιρεθεί η αξία της περιουσίας, την οποία είχε ο ίδιος κατά το χρόνο τέλεσης του γάμου (αρχική περιουσία).Για την ορθή αποτίμηση της τυχόν αυξήσεως της περιουσίας του υπόχρεου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είναι δυνατόν να αποτιμηθούν, πρέπει να υπολογισθεί η πραγματική αύξηση της περιουσίας, με αποτίμηση και της αρχικής περιουσίας στις τιμές του χρόνου υπολογισμού της τελικής περιουσίας, δηλαδή του χρόνου γεννήσεως της προκείμενης αξίωσης.
Κρίσιμος χρόνος για τον υπολογισμό της τελικής περιουσίας θεωρείται, στην περίπτωση λύσης του γάμου με διαζύγιο ή ακυρώσεώς του, ο χρόνος του αμετακλήτου της σχετικής δικαστικής αποφάσεως. Στην περίπτωση δε της τριετούς διαστάσεως, και ενόψει του ότι η άσκηση της αξίωσης έχει ως προϋπόθεση ότι ο γάμος δεν έχει ακόμη λυθεί ή ακυρωθεί, η περιουσιακή αύξηση του υπόχρεου συζύγου πρέπει να ανάγεται στο χρόνο άσκησης της σχετικής αγωγής, καθόσον για τη γέννηση της αξίωσης αυτής δεν ορίζεται από το νόμο συγκεκριμένη χρονική αφετηρία, αφού αρκεί να έχει διαρκέσει η διάσταση των συζύγων περισσότερο από τρία χρόνια.
Εξάλλου, σε σχέση με το είδος και την αποτίμηση της συμβολής του δικαιούχου στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου, καθιερώνεται από το νόμο μαχητό τεκμήριο, ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Παράλληλα όμως απαιτείται η συμβολή αυτή να υπερβαίνει την από τη διάταξη του άρθρου 1389 Α.Κ. υποχρέωση συνεισφοράς του ενάγοντος συζύγου για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας.
Ειδικότερα, ο εναγόμενος ως υπόχρεος σύζυγος μπορεί να προβάλει, μεταξύ άλλων, ότι η συμβολή του ενάγοντος ήταν κάτω από το ένα τρίτο ή ότι δεν υπάρχει καμία συμβολή. Για να γίνει όμως δεκτή η ανυπαρξία συμβολής, που αποκλείει την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, θα πρέπει ο εναγόμενος σύζυγος να επικαλεσθεί και να αποδείξει, ότι ο δικαιούχος της αξίωσης συμμετοχής σύζυγος είτε δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων είτε δεν ήθελε να συμβάλει και ότι η επαύξηση της περιουσίας οφείλεται μόνο σ' αυτόν. Ο ισχυρισμός αυτός του εναγομένου συνιστά ένσταση, ενόψει του ότι το καθιερούμενο τεκμήριο συμβολής στα αποκτήματα κατά το 1/3 ενεργεί και ως προς τους δύο συζύγους, ο δε ενάγων, έστω και αν δεν αποδείξει τη δική του συμβολή, θα δικαιούται οπωσδήποτε το 1/3 επί της αύξησης της περιουσίας του εναγομένου.
Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες. Η δε αξίωση συμμετοχής είναι ενοχή αξίας, δηλαδή χρηματική ενοχή, συνεπώς με τη λύση του γάμου ο σύζυγος δεν αποκτά αυτοδίκαια το μερίδιο των αποκτημάτων που αντιστοιχούν στη συμβολή του αλλά απλώς δικαιούται να απαιτήσει την απόδοσή του.
Τέλος, η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα είναι καταρχήν προσωποπαγής, δηλαδή γεννάται μόνο στο πρόσωπο του συζύγου. Κατά συνέπεια, αν ο γάμος λυθεί με το θάνατό του δε γεννάται αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα στο πρόσωπο των κληρονόμων, εκτός κι αν είχε ήδη αναγνωρισθεί συμβατικά ή αν είχε ήδη επιδοθεί σχετική αγωγή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Συναινετικό Διαζύγιο
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΜπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Γηράσκω αεί διδασκόμενος. :: Διάφορα και…χρήσιμα-
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜετάβαση σε: