Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Βουλή TV LiveΒουλή TV Live  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  calculatorcalculator  

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜοιραστείτε | 
 

 Συγχωνευση ΕΤΕ-ΑLPHA BANK η Eurobank;

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Συγχωνευση ΕΤΕ-ΑLPHA BANK η Eurobank;    Σαβ 19 Φεβ 2011 - 10:47

Συγχωνευση ΕΤΕ-ΑLPHA BANK

Friday, 18 February 2011 16:10

Πρόταση συγχώνευσης υπέβαλε σήμερα στην Alpha Bank η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha.

Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά την 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασης της ΕΤΕ, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Έθνική κατά την 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με την ανωτέρω σχέση ανταλλαγής, η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Alpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29%, αντίστοιχα, ενώ η άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.

«Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της Alpha και της Εθνικής να επωφεληθούν από τη σημαντική αξία, η οποία, κατά την εκτίμηση της Εθνικής, θα προκύψει κατά την υλοποίηση της προτεινόμενης συγχώνευσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ.

Όπως σημειώνει, στις 3 Φεβρουαρίου 2011 οι δύο τράπεζες υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων («NDA») και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης.

«Η Εθνική είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή», τονίζει η ΕΤΕ.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η προτεινόμενη συγχώνευση θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας.

Η προτεινόμενη συγχώνευση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης και κεφαλαιακά ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα με ισχυρή βάση ρευστότητας, καθώς και μια τράπεζας με ηγετική θέση στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με διεθνή αναγνωσιμότητα.

Θα δημιουργήσει επίσης σημαντική αξία για τους μετόχους και των δύο τραπεζών καθώς επίσης πολλαπλά οφέλη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Βασίλης Ράπανος.

«Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και τη θετική απάντηση του στην φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης.

Η οριστικοποίηση της συναλλαγής εξαρτάται από την επιτυχή πλήρωση σειράς προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η διενέργεια των απαραίτητων νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence), η τελική έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο τραπεζών καθώς και η υπογραφή σύμβασης πλαισίου για τη συγχώνευση από τα δύο μέρη.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα των δύο τραπεζών και τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και την πλήρωση προϋποθέσεων που είναι συνήθεις για παρόμοιες συναλλαγές.
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/2137--lpha-bank
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Συγχωνευση ΕΤΕ-ΑLPHA BANK η Eurobank;    Σαβ 19 Φεβ 2011 - 10:47

Έρχεται πρόταση από την ΕΤΕ στην Eurobank;

Saturday, 19 February 2011 00:08

Ένα μεγάλο ερωτηματικό… αιωρείται από χθες το βράδυ στην τραπεζική αγορά: γιατί δύο καθ’ όλα σοβαρές τραπεζικές διοικήσεις διαπραγματεύονται σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας για τέσσερις εβδομάδες μια συγχώνευση, για να καταλήξουν σε μια δημόσια αποτυχία; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το… «όλα του γάμου δύσκολα», στην περίπτωση της Εθνικής και της Alpha;

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως εμφανίσθηκαν χθες στην αγορά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η διατύπωση μιας δημόσιας πρότασης συγχώνευσης και η απόρριψή της θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η διοίκηση της Εθνικής πιθανότατα επέλεξε αυτή τη δημόσια διαδικασία, για να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο:

n Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Alpha άρχισε με δική της πρωτοβουλία στις 18 Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι δύο διοικήσεις υπέγραψαν εξ αρχής συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για μια κουβέντα μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά για σοβαρή διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η διοίκηση της Εθνικής είχε προσλάβει δύο κορυφαίες διεθνείς τράπεζες (Morgan Stanley, Merrill Lynch) ως συμβούλους για τη διαπραγμάτευση.

n Η πρόταση που δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Εθνικής ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένη: δεν περιελάμβανε μόνο μια σχέση ανταλλαγής, αλλά και πλήρη στοιχεία για το πώς προτείνεται να λειτουργήσει η νέα τράπεζα, από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων και των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, μέχρι την επωνυμία, το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί, το ύψος των προσδοκώμενων συνεργειών και τα συνδυασμένα οικονομικά στοιχεία της νέας τραπεζικής οντότητας. Οι περισσότεροι υπέθεσαν, ότι μια τόσο λεπτομερής πρόταση δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών, η οποία είχε εκ των προτέρων καταλήξει σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα.

n Η ιστορία όλων των εμπλεκομένων στελεχών και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης πείθει, ότι γνώριζαν καλά εκ των προτέρων όλες τις ενδεχόμενες «κακοτοπιές» και δεν θα επαναλάμβαναν σφάλματα του παρελθόντος. Ο κ. Απ. Ταμβακάκης ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας Καρατζά, που είχε διαπραγματευθεί και το 2001 με τον Γ. Κωστόπουλο και τα βασικά στελέχη της Alpha, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται και σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση. Συνεπώς, όλοι στην αγορά υπέθεσαν, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της Εθνικής, ότι οι εμπλεκόμενοι θα απέφευγαν το… δις εξαμαρτείν.

n Επιπλέον, και μόνο το γεγονός, ότι η πρόταση της Εθνικής κατέληξε να δημοσιοποιηθεί με κάθε επισημότητα, αφού προηγήθηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών, αρκούσε για να προσδώσει μεγάλη σοβαρότητα στην υπόθεση, πείθοντας όλους ότι πρόκειται για ένα «κλεισμένο deal», όπου εκκρεμούσαν μόνο οι τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσης. Άλλωστε, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν συζητήσει τα περισσότερα πιθανά deal στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συζητήσεις παρέμειναν παρασκηνιακές, χωρίς να καταλήξουν σε δημόσιες ανακοινώσεις.

Μετά την ομόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, πολλοί στην αγορά λένε ότι εξαρχής η προταθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση της Alpha.

Πολλοί από τους μετόχους της τράπεζας, όπως τα fund από την Ολλανδία και το Κατάρ, έχουν πληρώσει υψηλές τιμές για να αποκτήσουν τις μετοχές τους και δεν θα μπορούσαν να δεχθούν μια προσφορά, που αποτιμά την Alpha περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας και δίνει στους μετόχους της μόνο 30% στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας (στη διαπραγμάτευση Καρατζά-Κωστόπουλου το 2001, η συμμετοχή διαμορφωνόταν πολύ ευνοϊκότερα για τους μετόχους της Alpha, με μια σχέση περίπου 60-40).

Άλλωστε, οι μέτοχοι της Alpha δεν αντιμετωπίζουν άμεση πίεση λόγω κάποιου σοβαρού οικονομικού προβλήματος της τράπεζας και θα μπορούσαν να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για deal.

Θα μπορούσε, άραγε, η διοίκηση της Alpha να αποδεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική; Αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια σύγκλισης είναι πολύ μικρά, αφού αν η Alpha αποτιμηθεί για τη συγχώνευση κοντά στη λογιστική της αξία θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοί της πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική.

Θα μπορούσε να προχωρήσει η Εθνική σε μια «επιθετική» προσφορά με τους ίδιους όρους που ανακοίνωσε χθες, περιμένοντας να συγκεντρώσει μετοχές απευθείας από τους μετόχους, χωρίς την έγκριση της διοίκησης; Το σενάριο αυτό μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί, αφού σε αυτή την φάση ο μόνος κανόνας που σέβονται όλοι οι τραπεζίτες είναι ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν με «φιλικές» διαδικασίες.

Όσοι προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Εθνικής καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το πιθανότερο είναι να τελειώσει εδώ η προσπάθεια για μια συμφωνία με την Alpha και να κινηθεί η διοίκηση της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας το αμέσως προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση της Eurobank. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί…
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/2138-------eurobank
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Συγχωνευση ΕΤΕ-ΑLPHA BANK η Eurobank;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΜπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Χρηματοοικονομικά :: Χρηματιστήριο-
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜετάβαση σε: