Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Βουλή TV LiveΒουλή TV Live  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  calculatorcalculator  

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜοιραστείτε | 
 

 κινδυνεύουν Ισπανία και Ιταλία

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: κινδυνεύουν Ισπανία και Ιταλία   Σαβ 6 Αυγ 2011 - 11:29

"Αποτελεί ξεκάθαρη ανευθυνότητα το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έστειλαν τα κοινοβούλιά τους σε διακοπές αυτό το καλοκαίρι"...
Citi: Σε "ενέδρα" κινδυνεύουν να βρεθούν Ισπανία και Ιταλία

Για κίνδυνο «ενέδρας» των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία κάνει λόγο σε έκθεσή της η Citi, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα spreads των 10ετών ομολόγων τους, ενώ τονίζει ότι και το Βέλγιο αρχίζει να αισθάνεται πίεση από τη διάχυση της κρίσης, σε μία στιγμή που η Γαλλία αρχίζει να δείχνει ότι… αποσυνδέεται από τον ευρωπαϊκό «πυρήνα».

Οι αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι οι βασικές αιτίες για τις πιέσεις που ήδη αισθάνονται η Ισπανία και η Ιταλία, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Willem Buiter, το γεγονός δηλαδή ότι ο Μηχανισμός δεν εφοδιάστηκε έγκαιρα ούτε με τα κατάλληλα «εργαλεία», ούτε με τους απαραίτητους πόρους.
Παρομοιάζοντας τις ανάγκες ρευστότητας των κρατών με εκείνες των τραπεζών, ο Buiter κάνει επίσης λόγο για «μαύρη τρύπα» στην Ευρωζώνη, καθώς συμβατικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ ούτε να δανείσει τις 17 χώρες-μέλη, ενώ εμφανίζεται και απρόθυμη απέναντι στις αγορές χρέους από τη δευτερογενή αγορά.

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει η Citi στην έκθεσή της είναι ότι και οι τέσσερις προαναφερθείσες χώρες έχουν πολιτικά αδύναμες κυβερνήσεις: ο συνασπισμός στην Ιταλία δοκιμάζεται από την «κόντρα» πρωθυπουργού-υπουργού Οικονομικών, το Βέλγιο εδώ και 14 μήνες έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Ισπανία έχει ανακοινώσει πρόωρες εκλογές για το Νοέμβριο και στη Γαλλία θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τις τράπεζες στην Ισπανία, ο Buiter αναφέρει ότι ακόμη δεν είναι σαφές το «βάθος» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ακόμη και μετά τα stress tests, ενώ οι ιταλικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλή έκθεση στο ιταλικό χρέος και κατά συνέπεια στην όποια αδυναμία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνει, ενώ «χάσμα» στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ της περιφέρειας (συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας) και του «πύρινα» δεν δείχνει να περιορίζεται. Τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι «φτωχές», όχι μόνο λόγω της δημογραφικής τους εικόνας, αλλά και -κυρίως- λόγω των στρεβλώσεων που διατηρούνται σε πολλούς τομείς υπηρεσιών αλλά και στην αγορά εργασίας.

«Ανέτοιμο το EFSF»
Παρά τις πρόσφατες αλλαγές που αποφασίστηκαν για το EFSF, ο Μηχανισμός δεν διαθέτει ακόμη τα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να παρέμβει στις αγορές και να προσφέρει στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία. Προς το παρόν, εξακολουθεί να μην μπορεί να αγοράσει τίτλους από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, ούτε μπορεί να παρέχει πιστωτικές γραμμές με τον τρόπο που δύναται να πράξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες βελτιώσεις στη λειτουργία του, που εγκρίθηκαν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Μία διαδικασία που δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Σεπτέμβριο και δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο προς τα τέλη του έτους. «Αποτελεί ξεκάθαρη ανευθυνότητα, κατά τη γνώμη μας, το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έστειλαν τα κοινοβούλιά τους σε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, πριν ενισχύσουν και διευρύνουν το EFSF σε ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας, τόσο ως προς το σκοπό όσο και ως προς το μέγεθός του» αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi.

Όμως, ακόμα κι αν το EFSF διέθετε τα κατάλληλα «εργαλεία», δεν έχει το μέγεθος που απαιτείται, τονίζει ο Buiter. Η θεωρητική δανειοδοτική του ικανότητα ανέρχεται σε 440 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω της εκπεφρασμένης επιθυμίας να διατηρηθεί η πιστοληπτική του αξιολόγηση στο επίπεδο ‘ΑΑΑ’, η πραγματική του δανειοδοτική ικανότητα δεν ξεπερνά τα 255 δισ. ευρώ. Κι αυτό, όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ και τις Ιταλίας σε περίπου 400 δισ. ευρώ…

Ακόμα και αν η πραγματική δανειοδοτική ικανότητα του EFSF ενισχυθεί στα 440 δισ. ευρώ, ο Μηχανισμός δεν διαθέτει επάρκεια «πυρομαχικών» προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα για την –καθοδηγούμενη από φόβο- άρνηση των αγορών να δώσουν πρόσβαση στην Ισπανία και την Ιταλία. Πέραν αυτών, το EFSF θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται με ταχύτητες… κρίσης, που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να έχει προεγκριθεί η χρηματοδότησή του, είτε να έχει πρόσβαση σε πιστώσεις από την ΕΚΤ, εγγυημένες από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, ούτε βρίσκεται στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης.

Η Citi εκτιμά ότι το μέγεθος του EFSF θα μπορούσε να ενισχυθεί έως το 1 τρισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να χαθεί η αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’. Ωστόσο, επί της ουσίας το μέγεθός του πρέπει να φτάσει στα επίπεδα των 2,5 τρισ. ευρώ προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο έσχατο δανειστή. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν υποβάθμιση της αξιολόγησής του στο επίπεδο ‘ΑΑ’, στην καλύτερη περίπτωση. Όμως σήμερα, η ενίσχυσή του ακόμα και στα επίπεδα του 1 τρισ. ευρώ μοιάζει πολιτικά απίθανη.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ως μοναδική αξιόπιστη «έσχατη λύση» για την Ισπανία και την Ιταλία (και σε τελική ανάλυση για το Βέλγιο και τη Γαλλία) αναδεικνύεται η ΕΚΤ. Οι αγορές ισπανικών και ιταλικών τίτλων από τη δευτερογενή αγορά είναι επιβεβλημένη, ώστε να αποτραπεί όχι μόνο μία μεγάλη άνοδος στο κόστος δανεισμού τους, αλλά και μία υποχώρηση τιμών που θα πλήξει σοβαρά τράπεζες και ασφαλιστικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσο η ΕΚΤ επιλέγει να μένει στο περιθώριο, ενισχύεται ο κίνδυνος να εξελιχθεί η κατάσταση σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ακολούθως, η ΕΚΤ θα πρέπει είτε να «μπει στο παιχνίδι» είτε να αποδεχθεί μεγάλες κρατικές χρεοκοπίες και τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση από το 1931. Η επιλογή της θα είναι δυσάρεστη, αλλά εύκολη. Με δεδομένες μάλιστα και τις αδυναμίες του EFSF, η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάληψη αυτών των βαρών με ή χωρίς εγγυήσεις ότι θα μπορέσει μετά να απαλλαγεί από αυτά. Και θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και με αποφασιστικότητα. http://www.capital.gr/News.asp?id=1256074
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
κινδυνεύουν Ισπανία και Ιταλία
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΜπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Χρηματοοικονομικά :: Οικονομία-
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜετάβαση σε: