Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Βουλή TV LiveΒουλή TV Live  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  calculatorcalculator  

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜοιραστείτε | 
 

 Υπολογίστε το πρόστιμο του αυθαιρέτου σας

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Υπολογίστε το πρόστιμο του αυθαιρέτου σας   Παρ 10 Φεβ 2012 - 10:51

Υπολογίστε online το πρόστιμο του αυθαιρέτου σας

Με τον Ν.4014/2011 δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές ή / και πολεοδομικές παραβάσεις να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο έχει απαλλαγεί από τα πολεοδομικά βάρη για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στα ακίνητα με αυθαιρεσίες τα οποία δεν θα υπαχθούν, απαγορεύεται στο εξής η μεταβίβαση και η σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου δικαίωματος εν ζωή.

Επιπλέον, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται με το νόμο αυτό και θα κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέα.

Ποιους αφορά;

Στη ρύθμιση αυθαιρέτων μπορούν να ενταχθούν όλα τα ακίνητα που είναι κτισμένα χωρίς οικοδομική άδεια, ή τα ακίνητα με άδεια τα οποία έχουν υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης ή ύψους, έχουν αυθαίρετα αλλάξει χρήση, έχουν αυθαίρετες κατασκευές (πισίνες, κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους) ή άλλες μικρές πολεοδομικές παραβάσεις. Προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους μέχρι και 28/07/2011 και να μην βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών (χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι κλπ.)

Ποιο το όφελος;

Από την δημοσίευση του Ν.4014/2011 και μετά, προβλέπεται η υποχρεωτική βεβαίωση Μηχανικού ότι το ακίνητο δεν διαθέτει αυθαίρετες κατασκευές προκειμένου αυτό να μπορεί να μεταβιβαστεί ή να μπορεί να γίνει σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτό.

Στην πράξη η ρύθμιση αυτή κάνει αδύνατη την πώληση, μεταβίβαση, υποθήκευση, γονική παροχή κάθε ακινήτου το οποίο έχει αυθαίρετες κατασκευές και δεν μπορεί να λάβει τη σχετική βεβαίωση.

Πρόσθετα, στον ίδιο νόμο προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου κτιρίων (αντίστοιχα με το Κτηματολόγιο) όπου θα καταγραφούν σταδιακά όλα τα ακίνητα της χώρας καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών.

Η διαδικασία της ρύθμισης αυθαιρέτων προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλά πρόστιμα για την διατήρηση των ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές συγκριτικά με αυτά που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα ακίνητα που δεν θα υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4014/11 θα υπόκεινται σε:

· πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας

· πρόστιμο διατήρησης 5% επί της αντικειμενικής αξίας για κάθε χρόνο διατήρησης της αυθαίρετης κατασκευής μέχρι την κατεδάφισή της

Επίσης, θεσπίζεται η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης, η οποία εντοπίζει τα αυθαίρετα που δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, και τα κατεδαφίζει, και μάλιστα τα έξοδα της κατεδάφισης και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου βαρύνουν τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της αυθαίρετης κατασκευής.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Η διαδικασία που προβλέπεται, είναι παρόμοια με αυτή που ίσχυσε στη διαδικασία ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων και γίνεται αποκλειστικά από τον μηχανικό μέσω ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής. Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

· Αίτηση του ιδιοκτήτη

· Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου και συνοδεύεται από τεχνική έκθεση Μηχανικού, αντίγραφο της άδειας οικοδομής εφόσον υπάρχει, τοπογραφικό διάγραμμα, κατόψεις των χώρων που αφορούν τις αυθαίρετες κατασκευές, απόσπασμα ρυμοτομικού χάρτη ή χάρτη εξαρτημένου από το εθνικό σύστημα συντεταγμένων, φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής, ειδικό δελτίο δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού και αντίγραφο του Ε9

· Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 500€ / 1000€ / 2000€ / 4000 € ή 6000 € ανάλογα με το μέγεθος της αυθαίρετης κατασκευής

· Έντυπο υπολογισμού ειδικού προστίμου

*το παράβολο αφαιρείται από το τελικό ποσό του ειδικού προστίμου


Ποια είναι η προθεσμία;

Οι αιτήσεις (δικαιολογητικό α) μαζί με τα δικαιολογητικά γ. και δ. όπως περιγράφονται παραπάνω πρέπει να κατατεθούν έως και 30/11/2011 από τους ενδιαφερόμενους ενώ δίνεται προθεσμία 4 μηνών για την προσκόμιση των λοιπών δικαιολογητικών.

Πόσο θα κοστίσει;

Το πρόστιμο υπολογίζεται ως το γινόμενο των τετραγωνικών της αυθαίρετης κατασκευής επί την τιμή ζώνης του ακινήτου και επί μια σειρά συντελεστών (μειωτικών ή αυξητικών) ανάλογα με το είδος του ακινήτου, την παλαιότητα του, το είδος και το μέγεθος της αυθαιρεσίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οφειλέτη κ.α. Για παραβάσεις δόμησης έως 20 τμ. προβλέπεται εφάπαξ πρόστιμο 2000 € για κτίρια σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500€ και 3000 € για μεγαλύτερη τιμή ζώνης. http://www.designbym.gr/eligability.htm
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Υπολογίστε το πρόστιμο του αυθαιρέτου σας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΜπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Επικαιρότητα :: Γενική συζήτηση-
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜετάβαση σε: