Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Βουλή TV LiveΒουλή TV Live  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  calculatorcalculator  

Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜοιραστείτε | 
 

 Στα 6,64 δισ. ευρώ οι ζημιές των εισηγμένων το 2012

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

avatar

Registration date : 13/01/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Στα 6,64 δισ. ευρώ οι ζημιές των εισηγμένων το 2012   Τρι 2 Απρ 2013 - 20:21

Beta Securities: Στα 6,64 δισ. ευρώ οι ζημιές των εισηγμένων το 2012
2 Απριλίου 2013

Συνολικές ζημιές ύψους 6,64 δισ. ευρώ κατέγραψαν το 2012 οι ελληνικές εισηγμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities, μεταξύ 233 ισολογισμών.

Όπως προκύπτει, ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.

Η σχέση των κερδοφορών έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης διατηρήθηκε στο 7 προς 3, καθώς 72 εισηγμένες έκλεισαν το έτος με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές. Από τις 72 κερδοφόρες, μόλις 30 εμφάνισαν αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη. Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.

Όπως σχολιάζει η Beta, πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το Χ.Α. Το δ’ τρίμηνο περιείχε σημαντικά αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα, χωρίς θετικές εκπλήξεις, ωστόσο καταγράφηκε αντοχή στα λειτουργικά αποτελέσματα, έμφαση στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, ενώ οι εξαγωγές αποδείχθηκαν «αντίδοτο» στην κρίση για όσες εταιρείες άντεξαν.

«Το δ’ τρίμηνο του 2012 δεν επεφύλαξε κάποια ιδιαίτερη θετική έκπληξη σε επίπεδο κερδοφορίας. Αντιθέτως η ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν σαν αποτέλεσμα τα μεγέθη να μην είναι πλέον συγκρίσιμα αφού απουσιάζουν σημαντικές εταιρίες ως προς την διαμόρφωση του αποτελέσματος» εξηγεί η Beta και συνεχίζει: «Η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου, της CPB, της Alapis αλλά και μικρότερου μεγέθους εταιρειών θα εκτόξευαν τις ζημιές, πιθανόν όχι στα 43 δισ. ευρώ του 2011, αλλά πάντως όχι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, αφού μόνο για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις το σύνολο των ζημιών στο εννεάμηνο ήταν 2,6 δισ ευρώ. Άρα τα 6,6 δισ. ευρώ που δείχνει -μέχρι στιγμής- το κοντέρ είναι ένα υποσύνολο των πραγματικών ζημιών που κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρίες το 2012».

«Σε μια εσωτερική αγορά που είναι καταδικασμένη να συρρικνώνεται και σε μια οικονομία που το κόστος χρήματος είναι υψηλό η μείωση του εσωτερικού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης είναι κανόνας επιβίωσης» σχολιάζει επίσης η Beta. «Αν θεωρηθεί ότι το όποιο ‘λίπος’ από πωλήσεις παγίων και συμμετοχών έχει προ πολλού εξαντληθεί τα μόνα περιθώρια ελιγμών που είχαν οι διοικήσεις για να παραμείνουν σε μια βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση είναι να περιορίσουν το οργανικό κόστος λειτουργίας και τις επενδύσεις τους. Με τον όρο ‘βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση’ το ενδιαφέρον μοιραία φεύγει από την τελική γραμμή και επικεντρώνεται στα ταμειακές ροές, εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Ενέργειες όπως η εθελούσια έξοδος, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις η μείωση του ακριβού δανεισμού, ο περιορισμός των κεφαλαίων κίνησης και η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν ένα συχνό χαρακτηριστικό στις ανακοινώσεις των εισηγμένων» προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Πρωταγωνιστές

Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν στο σύνολο της χρονιάς οι ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Folli – Follie, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Jumbo, ΟΤΕ για τα δυνατά μεγέθη σε όλες σχεδόν τις γραμμές των αποτελεσμάτων τα οποία προήλθαν από βελτιώσεις στην κοστολογική δομή τους, την λειτουργική τους επίδοση και τον κύκλο εργασιών τους. Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Τέρνα Ενεργειακή, Motor oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Σαράντης, Πλαίσιο, Elton, Καρέλιας, Κρι – Κρι, Ικτίνος, Κυριακίδης, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Eurodrip, Σωλ. Κορίνθου, Inform Lycos, Καράτζης και η Ευρωπαική Πίστη.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, την Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηράκλη (ζημιές). Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές Τράπεζες, η MIG, ΔΕΗ, Forthnet, Axon, Ridenco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ηρακλής, Υγεία, Σφακιανάκης, Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες Σιδενορ, Ελληνική Υφαντουργία, Χαλκόρ, Sanyo, Frigoglass, NEΛ, Νηρέας και Intracom.

Θα πρέπει να επισημανθεί, όπως διευκρινίζει η Beta, ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά ενισχύθηκε από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (απομειώσεις, προβλέψεις, διακύμανση ισοτιμιών και εμπορευμάτων) με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται δυσανάλογα με την επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων η πίεση στην τελική γραμμή.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1764454

Αν θεωρηθεί ότι το όποιο «λίπος» από πωλήσεις παγίων και συμμετοχών έχει προ πολλού εξαντληθεί, τα μόνα περιθώρια ελιγμών που είχαν οι διοικήσεις για να παραμείνουν σε μια βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση είναι να περιορίσουν το οργανικό κόστος λειτουργίας και τις επενδύσεις τους.

Με τον όρο βιώσιμη χρηματοοικονομική κατάσταση το ενδιαφέρον μοιραία φεύγει από την τελική γραμμή και επικεντρώνεται στις ταμειακές ροές, στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

Ενέργειες όπως η εθελουσία έξοδος, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του ακριβού δανεισμού, ο περιορισμός των κεφαλαίων κίνησης και η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν ένα συχνό χαρακτηριστικό στις ανακοινώσεις των εισηγμένων.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου και το 2012:

- Η ύφεση στο δ΄ τρίμηνο έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τεσσάρων περιόδων της χρονιάς τρέχοντας με ρυθμό 7,6%.
- Η επαναγορά των ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
- Η χρηματιστηριακή βελτίωση των αποτιμήσεων κάποιων θυγατρικών λόγω
των ισχυρών ανοδικών τάσεων στην αγορά κατά το δ΄ τρίμηνο. Η επίδραση
αναμένεται να εμφανιστεί στην καθαρή θέση.
- Η μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιαο θέρμανσης.
- Η φορολογία στις ΑΠΕ.
- Η μείωση της εύλογης αξίας των ακινήτων σε εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου real estate.
- Το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα τις χαμηλότερης φορολογικής βάσης.
- Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων, η αλλαγή του μίγματος πώλησης σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου και η μείωση των δαπανών για νέες επενδύσεις συγκράτησαν κατά περίπτωση τη μείωση των λειτουργικών κερδών.
- Η μείωση των τελών τερματισμού στην εγχώρια αγορά.

Όσο η ύφεση της εγχώριας αγοράς διατηρείται, το άνοιγμα ή η ενίσχυση της παρουσίας σε ξένες αγορές θεωρείται η μοναδική διέξοδος για τις εισηγμένες προκειμένου να αναπληρώνουν τον χαμένο τζίρο και να λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο δυναμικότητας.

Το 2012 ωστόσο παρέμεινε από πολύ έως πάρα πολύ δύσκολο για όσες εταιρίες έχουν υψηλή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά καθώς η διέξοδος στο εξωτερικό δεν σημαίνει κατά ανάγκην και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Το μεταφορικό κόστος, ο ανταγωνισμός και η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίου κίνησης από ξένες ή ελληνικές τράπεζες κατέστησαν το 2012 τη δυσκολότερη χρονιά ακόμα και για όσες εταιρίες ήταν παραδοσιακά εξωστρεφείς.

Στο δίλημμα διατήρηση πωλήσεων ή χαμηλότερα περιθώρια οι εισηγμένες προτίμησαν την πρώτη επιλογή, καθώς στην παρούσα φάση η κερδοφορία φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πιθανόν να έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η απώλεια κάποιων μεριδίων αγοράς να έχει υψηλότερο κόστος επανάκτησης, άρα οι διοικήσεις προσανατολίζονται στο να πωλούν με μικρότερο ή και καθόλου κέρδος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όσο το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό είναι δύσκολο να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας καθώς οι επενδύσεις θα απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό εσωτερικής απόδοσης ή πολύ υψηλό ποσοστό ιδίων κεφαλαίων.

Είναι βασικό ζητούμενο η μείωση του κόστους δανεισμού για να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας. Και από ό,τι φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν θα υλοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Το ευχάριστο για την ελληνική οικονομία είναι ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό φέτος, παράμετρος η οποία μπορεί να μετριάσει κάπως την επίπτωση της μείωσης στην εσωτερική ζήτηση το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, διαφαίνεται κάποια επίσπευση στο θέμα της έναρξης των κατασκευαστικών έργων που αφορούν παραχωρήσεις του Δημοσίου, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση σε έναν κομβικό κλάδο, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Όλα τα παραπάνω αν και είναι εν δυνάμει ευκαιρίες εμπεριέχουν ένα ρίσκο υλοποίησης ή νέων καθυστερήσεων, που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι αμελητέο.

Επιφυλάξεις για το Χ.Α.

Παραμένουμε επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση μας στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία θα παραμεινουν απαιτητικές το α΄ εξάμηνο του 2013, αναφέρει η Βeta.

Μας άρεσαν μεγέθη κερδοφορίας που συνοδεύονται από δυνατές ταμειακές ροές, συγκράτηση περιθωρίων και εξαγωγική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιλέγαμε τις εταιρίες Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Επίσης διατηρούμε θετική άποψη για τα Ελληνικά Πετρέλαια που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επενδύσεων, την ΕΥΔΑΠ λόγω της μεγάλης μείωσης των γενικών εξόδων, ενώ από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση καλή εικόνα έχουν ο Σαράντης, το Πλαίσιο και ο ΟΛΘ.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/768116/Article.aspx
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Στα 6,64 δισ. ευρώ οι ζημιές των εισηγμένων το 2012
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΜπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Χρηματοοικονομικά :: Χρηματιστήριο-
Δημοσίευση νέας Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.ΕνότηταΜετάβαση σε: