Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  ΑναζήτησηΑναζήτηση  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  

Μοιραστείτε
 

 επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

xbet

Registration date : 13/01/2008

επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα   επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα EmptyΠεμ 31 Οκτ 2013 - 12:15

Που κρύβονται επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
31 Οκτωβρίου 2013
Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σαραντα εννέα περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου εντοπίζεται σημαντική δυναμική ανάπτυξης εντοπίζει έρευνα της Endeavor Greece, μέλους του διεθνούς οργανισμού στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Η έρευνα, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, καταδεικνύει πως παρά την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας σε κυρίαρχο θέμα στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια της βαθιάς ύφεσης, το 90% των νέων εταιριών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, εξακολουθούν να αναπαράγουν το εσωστρεφές και μη παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος.

Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσανατολίζονται στο χώρο της εστίασης και στη λιανική ρούχων και παπουτσιών, τη στιγμή που υπάρχουν τομείς με σημαντική δυναμική ανάπτυξης (όπως ο τουρισμός, τα τρόφιμα, η τεχνολογία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων) πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας. Η Endeavor τονίζει πως, παρότι συντελούνται σημαντικές αλλαγές, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην Ελλάδα επιχειρηματική στροφή μεγάλης κλίμακας, ούτε έχει σχηματιστεί ένα πλήρες επιχειρηματικό “οικοσύστημα”. Όπως αναφέρει η μελέτη, “βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της νέας ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. με αυξανόμενα αλλά όχι πολλά επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματιών, με πολλούς φορείς που συχνά ανακυκλώνουν το ίδιο κοινό και αρχίζουν σταδιακά να συνεργάζονται για να παράσχουν πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη. Εντός 12-18 μηνών, θα έχει διαμορφωθεί αυτό το νέο τοπίο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας”.

Οι κλάδοι

Στο νέο αυτό τοπίο η Endeavor ξεχωρίζει οκτώ κλάδους που διαθέτουν, σύμφωνα με την έρευνά της, αυξημένη δυναμική ανάπτυξης και επιχειρηματικής επιτυχίας για τα επόμενα χρόνια. Ανά κλάδο, η έρευνα χωρίζει τις ευκαιρίες που εντοπίζονται σε έντασης κεφαλαίου, βελτίωσης πρακτικών/έμφασης στην εκτέλεση και καινοτόμου προσανατολισμού (δείτε αναλυτικά στο αρχείο).

Οι κλάδοι αυτοί αφορούν στον τουρισμό, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, την ενέργεια και την πράσινη τεχνολογία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την υγεία, τη βιοτεχνολογία-νανοτεχνολογία και το εμπόριο. Σε κάθε έναν από αυτούς τους κλάδους εντοπίζονται συγκεκριμένοι “υπο-κλάδοι” και δραστηριότητες που μπορούν να μεγεθυνθούν σημαντικά και να εξασφαλίσουν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένων.

Η έρευνα ανατρέπει παράλληλα και τα στερεότυπα που ισχύουν για το προφιλ του αναδυόμενου Έλληνα επιχειρηματία. Σύμφωνα με την Endeavor, οι περισσότεροι επιτυχημένοι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, διαθέτουν ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία και δίκτυο, τα οποία αξιοποιούν για την επιτυχία της επιχείρησής τους. Στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα από επιλογή και προς αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών, και πολύ σπανιότερα από έλλειψη άλλων προοπτικών. Δεν έχουν εργαστεί ποτέ για το Δημόσιο, έχουν διεθνείς παραστάσεις και αντιλαμβάνονται την αξία της δικτύωσης, του mentoring και της αναζήτησης έξυπνων τρόπων χρηματοδότησης. Βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, και αναζητούν νέο προσωπικό, κυρίως στους τομείς των πωλήσεων και της πληροφορικής.

Όπως ανέφερε ο Χάρης Μαρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece κατά την παρουσίαση της έρευνας, “αυτοί οι υποσχόμενοι νέοι επιχειρηματίες ζητούν υποστήριξη. Πέρα από την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας και την έλλειψη ρευστότητας, χρειάζονται πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες στις διεθνείς αγορές και ζητούν καθοδήγηση για να κατανοήσουν το πώς λειτουργούν οι αγορές αυτές. Καταγράφουν την ανάγκη για πιο ουσιαστική δικτύωση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ζητούν πρόσβαση σε mentors είτε εντός Ελλάδας (κυρίως σε παραδοσιακούς τομείς), είτε στο εξωτερικό (πχ., στον τομέα της τεχνολογίας). Τέλος, επιθυμούν ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά σχήματα και έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης”.

Ένα ακόμη σημείο που εντόπισε η έρευνα είναι ότι αν και από την έναρξη της κρίσης, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 45%, οι νέες εταιρείες που δημιουργούνται αξιοποιούν δομικά πλεονεκτήματα της χώρας (π.χ., στον τουρισμό και τα τρόφιμα), ευκαιρίες που έχουν προκύψει λόγω κρίσης (π.χ., στην ενέργεια ή το χρηματοπιστωτικό τομέα), αλλά και διεθνείς ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή η σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ., στον τομέα της τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας). “Είναι πλέον σαφές ότι τέτοιες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα υπάρχουν πολλά και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, παρότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη πρώτη ύλη και ένα εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό”, καταλήγει η μελέτη.

Σε 18 χώρες

Σε ότι αφορά στην Endeavor, αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό που στηρίζει την επιχειρηματικότητα παγκοσμίως. Μέσω ενός δικτύου γραφείων σε 18 χώρες, εντοπίζει τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, προσφέροντας τέσσερα απαραίτητα συστατικά για την επιχειρηματική επιτυχία: mentorship, στρατηγικές συμβουλές, έμπνευση και επαφή με επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, οι επιλεγμένοι αυτοί επιχειρηματίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ αποτελούν απτό παράδειγμα έμπνευσης για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Από το 1997, έχουν επιλεχθεί περισσότεροι από 800 Endeavor Entrepreneurs σε Λατινική Αμερική, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Η Endeavor ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2012 επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της για πρώτη φορά και στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία ίδρυσης του γραφείου ανήκει στη Mareva Grabowski και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη ενός 11μελούς διοικητικού συμβουλίου που αποτελείται από κορυφαίους επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους. Πρόεδρος του δ.σ. είναι ο Μιχάλης Δ. Χανδρής και μέλη του οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita), Τάκης Θεοχαράκης (Nissan Ν.I. Θεοχαράκης), Δρ. Ιωάννης Κούστας (DANAOS CORPORATION), Θοδωρής Κυριακού (Όμιλος Antenna), Iωάννα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδοπούλος), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Γιάννης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Μελίνα Τραυλού (Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises) και Μαρίλυ Φραγκίστα, (Franco Compania Naviera).

επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα Opportunities_31102013

http://www.capital.gr/News.asp?id=1899215
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Χρηματοοικονομικά :: Οικονομία-
Μετάβαση σε: