Rokavlon.com No2
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Latest imagesLatest images  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  

 

 Υπέρταση

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Υπέρταση Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αρτηριακή υπέρταση    Υπέρταση EmptyΤετ 5 Μαρ 2014 - 19:35

Η αρτηριακή υπέρταση και η αντιμετώπισή της

Με τον όρο αρτηριακή υπέρταση εννοούμε την αύξηση της πίεσης που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, σε τιμές που είναι υψηλότερες από εκείνες του μέσου όρου του ανθρώπινου πληθυσμού. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ποιες τιμές πιέσεων θεωρούνται υψηλές, από τη στιγμή που στον ανθρώπινο πληθυσμό παρατηρούνται διακυμάνσεις στις τιμές, οι οποίες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυλή. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η αρτηριακή πίεση είθισται να αποτελείται από δυο τιμές, εξαρτώμενες από τον ρυθμό χτύπου της καρδιάς, την συστολική (μεγάλη) και την διαστολική (μικρή).

Οι διεθνείς ιατρικές οργανώσεις έχουν οριοθετήσει, έπειτα από συνεχείς μελέτες, ορισμένες τιμές αρτηριακής πίεσης που μεταβάλλονται σε συνάρτηση με την ηλικία.

Έτσι, για άτομα κάτω των 45 ετών, τιμές συστολικής πίεσης μικρότερης των 130 χιλιοστών στήλης υδραργύρου (μονάδες μέτρησης της πίεσης) και διαστολικής μικρότερης των 90 χιλιοστών Hg θεωρούνται φυσιολογικές.

Για άτομα άνω των 45 ετών, τιμές συστολικής πίεσης μικρότερης των 140 χιλιοστών Hg και διαστολικής μικρότερης των 90 χιλιοστών Hg θεωρούνται φυσιολογικές.

Άτομα με τιμές συστολικής πίεσης άνω των 140 χιλιοστών Hg και διαστολικής μεγαλύτερες των 90 χιλιοστών Hg, θεωρούνται υπερτασικά.

Ποιες ασθένειες ευθύνονται όμως για την αύξηση της συστολικής και ποιες για της διαστολικής πίεσης; Ανεβαίνουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη ή μήπως η αύξηση είναι ταυτόχρονη;

Υπάρχουν κλινικές καταστάσεις στις οποίες αυξάνεται η συστολική και άλλες όπου αυξάνεται η διαστολική τιμή.

Να πούμε σ' αυτό το σημείο ότι η καρδιακή κινητικότητα και σύσπαση, καθώς και ο όγκος αίματος του κάθε ανθρώπινου οργανισμού είναι υπαίτιες κυρίως για αυξομειώσεις της συστολικής τιμής, ενώ τη διαστολική τιμή επηρεάζουν κυρίως παράγοντες που δρουν στις περιφερειακές αντιστάσεις των αγγείων, όπως η ρευστότητα του αίματος και πάνω απ' όλα οι αντιστάσεις των μικρών αρτηριών, που είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη διάμετρο της αρτηρίας στην οποία ρέει το αίμα.

Συστολική υπέρταση προκαλούν διάφορες ασθένειες, οι συχνότερες από τις οποίες είναι :
1) Ο υπερθυρεοειδισμός
2) Χρόνια αναιμία με αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7 γραμμάρια / dl
3) Αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες
4) Προχωρημένη οστική νόσος του Paget
5) Αρτηριοσκλήρυνση του αορτικού τόξου
6) Ανεπάρκεια της αορτικής καρδιακής βαλβίδας.

Από την άλλη μεριά, για την αύξηση της διαστολικής πίεσης είναι υπεύθυνη κυρίως μια πάθηση: Ο υποθυρεοειδισμός

Πιο συνηθισμένο φαινόμενο όμως, είναι να αυξάνονται ταυτόχρονα τόσο η συστολική, όσο και η διαστολική τιμή της πίεσης. Γι' αυτόν τον τύπο υπέρτασης είθισται να υπάρχει η εξής ταξινόμηση: α) Ιδιοπαθής η' πρωτοπαθής υπέρταση (που είναι υπεύθυνη για περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων υπέρτασης), και β) δευτεροπαθής υπέρταση (ευθύνεται για λιγότερες από το 10% των περιπτώσεων).

Ασθένειες που προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση είναι οι εξής:

1) Παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (των επινεφριδίων, της υπόφυσης, του θυρεοειδή)
2) Παθήσεις των νεφρών (αγγειακές και παρεγχυματικές)
3) Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος
4) Φάρμακα και τοξίνες
5) Άλλες παθήσεις (τοξιναιμία της κύησης, πολυκυτταραιμία κ.α.)

Θα μιλήσουμε τώρα για την ιδιοπαθή υπέρταση, η οποία αποτελεί μακράν τη συνηθέστερη μορφή αρτηριακής υπέρτασης, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 90-95% επί του συνόλου των μορφών. Με τον ορό ιδιοπαθή, εννοούμε τις μορφές εκείνες αρτηριακής υπέρτασης, στις οποίες δεν έχει ανιχνευτεί κάποιος αιτιολογικός παράγοντας που να τις προκαλεί. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια διαταραχή στη ρύθμιση των μηχανισμών που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση.

Για να καταλάβει κανείς το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αρτηριακή ιδιοπαθή υπέρταση, αρκεί ν' αναφέρουμε ότι τιμές άνω των 140/90 χιλιοστών Hg στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εμφανίζουν 60 εκατ. πολιτών επί συνόλου 240 εκατ, δηλαδή ποσοστό 25%!

Η αιτιοπαθογένεση της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της όπως:

1) Η ηλικία
2) Η κληρονομικότητα
3) Η διατροφή και κυρίως η κατανάλωση Νατρίου (με τη μορφή του αλατιού)
4) Ο ρόλος του συμπαθητικού συστήματος της καρδιάς
5) Η φυσική κατάσταση και ηρεμία του ατόμου (άγχος, νευρικότητα)
6) Ο ρόλος της ορμόνης Ρενίνη.

Αποτελεί, όμως, η πρωτοπαθής αρτηριακή υπέρταση ασθένεια;

Aν λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πρωτοπαθών υπερτασικών δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, είναι ίσως σωστότερο να μην την θεωρήσουμε αυτόνομη ασθένεια, αλλά προδιαθεσιακό παράγοντα κινδύνου, και μάλιστα σημαντικό, για την εμφάνιση άλλων ασθενειών.

Με ποιον μηχανισμό; Η αύξηση της τιμής της αρτηριακής πίεσης πάνω από το όριο 140/90 χιλιοστών Hg και η διατήρηση της, για μακροχρόνιο χρονικό διάστημα, σε τόσο υψηλές τιμές, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσλειτουργίας του καρδιοαγγειακού συστήματος. Η υπέρταση αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντα για την εμφάνιση του φαινόμενου της αρτηριοσκλήρυνσης στα διάφορα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού (τόσο σε εκείνα μικρού και μεσαίου, όσο και σε εκείνα μεγάλου διαμετρήματος), με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία και την αλλοίωση των τοιχωμάτων τους. Τα αγγεία αυτά είναι υπεύθυνα για την αιμάτωση και τη θρέψη, με απαραίτητα συστατικά, ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι νεφροί. Η αλλοίωση των τοιχωμάτων των αγγείων έχει ως επακόλουθο τη μη σωστή λειτουργία των οργάνων αυτών και την εμφάνιση ασθενειών, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια (στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου), εγκεφαλικές παθήσεις ( αγγειακά επεισόδια, αιμορραγίες, ανευρύσματα) και νεφρολογικές παθήσεις (όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.α.).

Η συμβολή της αρτηριακής υπέρτασης σε πολλές καρδιοαγγειακές παθήσεις θεωρείται πλέον δεδομένη. Ενδεικτικά αναφέρω τα αποτελέσματα μιας ευρείας επιστημονικής επιδημιολογικής έρευνας στην πόλη Framingham των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 37% των ανδρών και το 51% των γυναικών που πέθαναν εξαιτίας καρδιοαγγειακών παθήσεων, είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις τιμές αρτηριακής πίεσης άνω των 140/90 χιλιοστών Hg .Σε ορισμένους από τους νεκρούς είχε διαγνωστεί, εν ζωή, βαριάς μορφής υπέρταση με τιμές συστολικής πίεσης σταθερά άνω των 180 χιλιοστών Hg, και σαν αίτια θανάτου είτε εγκεφαλικές αιμορραγίες, είτε ανευρύσματα, ως αποτέλεσμα των ανεπανόρθωτων βλαβών στα τοιχώματα των εγκεφαλικών αγγείων εξαιτίας των υψηλών τιμών αρτηριακής πίεσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων όμως στους υπερτασικούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οφείλονταν στα επεισόδια ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Εκείνα τα άτομα παρουσίαζαν, εν ζωή, ελαφριάς μορφής υπέρταση (τιμές συστολικής πίεσης: 140-160 χιλιοστών Hg ). Συζητήθηκε από τότε πολύ, αν η μείωση των τιμών σε φυσιολογικές τιμές (κάτω των 140/90 χιλιοστών Hg ), βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη της ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Επανειλημμένες επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι πράγματι βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη της.
Τέλος, θα ήθελα ν' αναφέρω λίγα λόγια για την θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης. Βασικό είναι ν' ακολουθήσει ο ασθενής κάποιους κανόνες υγιεινής και διατροφής: μείωση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους, δίαιτα πτωχή σε αλάτι, λίπος και χοληστερίνη, συνιστώνται τα. φρούτα, οι φυτικές τροφές και η αποφυγή του καπνίσματος και της υπέρμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος

Όσον αφορά στην φαρμακευτική θεραπεία του προβλήματος, είναι διαθέσιμες στο εμπόριο διάφορες ουσίες, με τη μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι σημαντικότερες, ανά κατηγορίες, και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της καθεμίας, είναι οι εξής:

1) Tα διουρητικά
2) Οι β-αναστολείς υποδοχέων της καρδιάς
3) Τα αγγειοδιασταλτικά (με σημαντικότερους τους ανταγωνιστές ασβεστίου)
4) Φάρμακα που ενεργούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα
5) Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης
6) Ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ.

Ορισμένες από αυτές τις ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό, με σκοπό να επιτευχθεί αποτελεσματικότερο αντιυπερτασικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι επειδή η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ύπουλο κίνδυνο για τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να είναι ασυμπωματικός για χρόνια ή και δεκαετίες, μέχρις ότου παρουσιαστεί κάποια από τις σοβαρότατες ασθένειες τις οποίες και προδιαθέτει, κρίνεται ωφέλιμη (αν όχι απολύτως αναγκαία), η συχνή παρακολούθηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Κάθε ενήλικας, καλό θα είναι να μετρά την πίεση μια φορά τον χρόνο, ενώ άτομα με βεβαρημένο ιστορικό (όπως όσοι έχουν υπέρταση, καρδιοαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιποπρωτειναιμία) ή άτομα στους οποίους ήδη έχει διαγνωστεί υπέρταση, κρίνεται απαραίτητο να διαθέτουν στο σπίτι τους τη συσκευή μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (σφυγμομανόμετρο ή πιεσόμετρο) και να τη μετρούν πολύ συχνά.
Τσακάλης Αργύρης - Ιατρός
http://www.intellectum.org/articles/other/Artiriaki%20ypertasi.htm
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Υπέρταση Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Υπέρταση   Υπέρταση EmptyΠαρ 11 Μαρ 2016 - 21:01

Υπέρταση

Το παρόν εγχειρίδιο απευθύνεται σε όλους εσάς που επιθυμείτε να γνωρίζετε κάτι παραπάνω για την αρτηριακή πίεση, είτε γιατί πάσχετε από υπέρταση, είτε γιατί έχετε υπερτασικούς φίλους ή συγγενείς είτε τέλος γιατί επιθυμείτε να επιμορφωθείτε,  προκειμένου να λάβετε προληπτικά μέτρα. Άλλωστε ζούμε πια στην εποχή της προληπτικής ιατρικής και πέρα από τα δημοφιλή πλέον check up υγείας, η πληροφόρηση συνιστά απαραίτητο στοιχείο της προσπάθειας αυτής για πρόληψη.

Η γλώσσα που χρησιμοποιώ είναι υπεραπλουστευμένη για λόγους κατανόησης, οι πληροφορίες όμως που παραθέτω είναι ιδιαίτερα ακριβείς και σύγχρονες, βασισμένες στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υπέρτασης.

Σε καμία περίπτωση το εγχειρίδιο αυτό δεν υποκαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σας. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα στον αγώνα σας για αντιμετώπιση αυτής της τόσο συνηθισμένης στον Ελλαδικό χώρο νόσου, της υπέρτασης.


Γεράσιμος Καρούσος MD, MSc, MRCP(UK)
Διευθυντής Παθολογίας
Αθηναϊκή Κλινική

Τι είναι η υπέρταση ;

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση με την οποία το αίμα κινείται από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Χρειάζεσαι συγκεκριμένη πίεση ώστε το αίμα να κινείται συνεχώς. Η υψηλή πίεση-υπέρταση δημιουργείται όταν τα τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών του σώματος χάσουν την ελαστικότητα τους και οι μικρότερες αρτηρίες στενέψουν σε διάμετρο.


Η καρδιά σου είναι μια αντλία που συνεχώς χτυπάει, συστέλεται και χαλαρώνει περιοδικά. Έτσι η υψηλότερη πίεση που λέγεται συστολική , είναι η πίεση με την οποία η καρδιά ωθεί το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Αντίθετα, η διαστολική είναι η πίεση της καρδιάς μεταξύ των χτύπων της, όταν χαλαρώνει. Γι’ αυτό το λόγο κάθε μέτρηση δίνει δύο τιμές, τη «μεγάλη», συστολική και την «μικρή», διαστολική πίεση. Ο στόχος σου είναι η «μεγάλη» να είναι κάτω από 14 και η «μικρή» κάτω από 8.5. Αν έχεις πρόβλημα με το ζάχαρο, τους νεφρούς ή το κυκλοφορικό, ο στόχος σου πρέπει να είναι κάτω από 13 για τη συστολική και 8 για τη διαστολική.


Μα δε νιώθω άρρωστος!
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή σε όλους μας με τον όρο υπέρταση, σπάνια μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αλλά μόνο όταν είναι πολύ υψηλή. Προβλήματα όπως το θάμπωμα της όρασης και η αιμορραγία της μύτης  μερικές φορές οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο μόνος τρόπος όμως να το διαπιστώσεις, είναι να μετρήσεις την πίεση σου.


Γιατί η υπέρταση είναι επικίνδυνη ;
Για να το πούμε απλά, όσο υψηλότερη η πίεση τόσο συντομότερη η ζωή μας! Οι άνθρωποι με υπέρταση αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο  ή  καρδιακή προσβολή. Αν η υπέρταση δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και σε απώλεια της όρασης. Επίσης διογκώνει το μέγεθος της καρδιάς και καθιστά  πιο δύσκολη τη λειτουργία της (κατάσταση που καλείται «υπερτροφία της αριστερής κοιλίας). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά αδυνατεί να συνδράμει επαρκώς στην κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την, μειώνεις τους προαναφερθέντες κινδύνους. Με αυτό το εγχειρίδιο σου παραθέτω τους τρόπους για να πετύχεις τη μείωση αυτή της πιέσεως σου.


Τι προκαλεί την υπέρταση ;

Σε 9 στους 10 υπερτασικούς η αιτία είναι άγνωστη! Γι’αυτό το λόγο καλείται ιδιοπαθής υπέρταση. Οι παρακάτω λόγοι παίζουν οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο :


  • Πολύ αλάτι στη διατροφή
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης-περπάτημα
  • Παχυσαρκία
  • Πολύ αλκοόλ
  • Λίγα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή


Τα γονίδια είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Αν ένας από τους γονείς σου είχε υπέρταση και εσύ διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσεις.

Σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό υπερτασικών έχει βρεθεί αίτιο, όπως για παράδειγμα η στένωση της νεφρικής αρτηρίας, ή η ανώμαλη παραγωγή ορμονών από τον επινεφριδιακό αδένα ή η νεφρική νόσος.

Πολύ συχνά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του έλκους, στα αρθριτικά ή στην κατάθλιψη, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Οπότε είναι πολύ σημαντικό
όταν αγοράζεις φάρμακα να λες στο φαρμακοποιό σου ότι έχεις υπέρταση ή και να 
ελέγχεις τις οδηγίες του κάθε φαρμάκου με τις παρενέργειες.
Πάντα να λες στο γιατρό σου για φάρμακα ή βότανα που παίρνεις.


Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω ;

Ο γιατρός σου πρέπει να ακροαστεί την καρδιά σου και να εξετάσει για σημεία που δείχνουν πως το κυκλοφορικό σου είναι σε καλή κατάσταση. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η εξέταση των ματιών σου με οφθαλμοσκόπιο για να δει αν η πίεση έχει επηρεάσει τα αγγεία των ματιών. Επίσης, θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις αίματος, ούρων και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στο αίμα θα μετρήσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης σου, του ζαχάρου και τη νεφρική σου λειτουργία, στα ούρα θα ελέγξουμε αν υπάρχουν μικροποσότητες αίματος ή πρωτεϊνών και με το ηλεκτροκαρδιογράφημα θα καταγράψουμε το ρυθμό και την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σου. Με το tripplex καρδιάς και το τεστ κοπώσεως ιδανικά συμπληρώνεται ο παραπάνω έλεγχος.


Θα πρέπει να αρχίσω αμέσως χάπια ;

Σε πολλές περιπτώσεις ο γιατρός σου θα παρακολουθεί την πίεση σου για μερικές εβδομάδες ή μήνες προτού αποφασίσει να ξεκινήσεις φαρμακευτική αγωγή. Εν τω μεταξύ, μπορείς να κάνεις πολλά για να βοηθήσεις την υγεία σου βελτιώνοντας τις διατροφικές σου συνήθειες και τον τρόπο ζωής σου.


Τι μπορώ να κάνω για να ελέγξω την πίεση μου ;


  • Περιόρισε το αλάτι! Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ υπέρτασης και κατανάλωσης αλατιού.Το σώμα έχει ανάγκη μικρής ποσότητας αλατιού αλλά εμείς καταναλώνουμε τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα. Ο στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση κάτω από 6 γραμμάρια ημερησίως. Προσπάθησε να μην προσθέτεις αλάτι στο μαγείρεμα αλλά ούτε και στα κρύα πιάτα. Το πιο πολύ αλάτι είναι κρυμμένο σε κατεργασμένες-έτοιμες τροφές και στο ψωμί. Θα διαπιστώσεις ότι η γεύση σου θα προσαρμοστεί και πολύ σύντομα δε θα χρειάζεσαι αλάτι για να απολαύσεις ένα φαγητό.



  • Κάνε πιο πολύ γυμναστική! Ο τύπος σωματικής δραστηριότητας που συνιστάται για την καρδιά είναι η έντονη, ρυθμική, αερόβια άσκηση όπως το ζωηρό περπάτημα, η ποδηλασία ή ο χορός.


  • Αν έχεις ήδη υψηλή πίεση και δεν έχεις πρόβλημα με την καρδιά, ο στόχος σου είναι να φτάσεις τα 30 λεπτά έντονης άσκησης , τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα. Έντονη είναι η άσκηση εκείνη που σε κάνει να ζεσταίνεσαι και να ανασαίνεις γρήγορα, όπως το γρήγορο περπάτημα. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ρίξεις την πίεση σου ή και να προλάβεις τη δημιουργία υπέρτασης. Προσοχή! Η άρση βάρους, δηλαδή η ισομετρική άσκηση, αυξάνει την πίεση και  πρέπει να την αποφεύγεις. Αν πάσχεις από καρδιά, βρες τί μπορείς να κάνεις χωρίς να αναπτύσσεις πόνο στην καρδιά και σιγά σιγά αύξησε τη δραστηριότητα σου. Είναι χρήσιμο να διαλέξεις μία απόσταση και μία ταχύτητα βάδισης που ξέρεις ότι δε θα σου προκαλέσει πόνο (στηθάγχη). Ξεκίνα έτσι δύο φορές ημερησίως για 2 μέρες και σταδιακά αύξησε την απόσταση για άλλες 2 μέρες. Αν το βρεις δύσκολο ξαναμείωσε την απόσταση. Προτού θέσεις νέους στόχους, να είσαι σίγουρος ότι πραγματοποιείς τον προηγούμενο εύκολα και ανά πάσα στιγμή.


  • Χάσε κιλά!  Αν είσαι υπέρβαρος, η απώλεια κιλών θα μειώσει την πίεση σου. Η υγιεινή διατροφή θα σε βοηθήσει επίσης να χαμηλώσεις την κακή χοληστερίνη. Μην προσπαθείς να χάσεις κιλά πολύ γρήγορα. Αργά και σταθερά είναι ασφαλέστερα.


  • Φάε πιο πολλά φρούτα και λαχανικά! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κάλιο που μειώνει την πίεση. Στόχευσε σε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικού χρώματος ημερησίως.


  • Πιές αλκοόλ με μέτρο! Μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μπύρας ή ένα μικρό ποτήρι κρασιού ή μία μεζούρα οινοπνευματώδους ποτού. 1 με 2 μονάδες ημερησίως προστατεύουν την καρδιά σε άντρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πιο πολύ από αυτό βλάπτει την καρδιά και το κυκλοφορικό προκαλώντας υπέρταση και εγκεφαλικά.


  • Μη στρεσάρεσαι! Το άγχος ανεβάζει την πίεση αλλά η πίεση επιστρέφει στο φυσιολογικό μόλις το στρεσογόνο ερέθισμα υποχωρήσει. Άλλωστε, το στρες που οφείλεται σε χρόνιες καταστάσεις π.χ οικονομικές δυσκολίες, δεν αυξάνει την πίεση.


  • Κόψε το κάπνισμα! Το κάπνισμα είναι πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για την καρδιά και την πίεση.Η πίεση αυξάνεται κατά την διάρκεια του καπνίσματος. Αν καπνίζεις και έχεις υπέρταση, τα αγγεία σου θα βουλώσουν πολύ πιο γρήγορα.  Αν σταματήσεις το κάπνισμα, ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό πέφτει στο μισό μέσα σε ένα μόλις χρόνο, σε σχέση με του καπνιστή.


Φάρμακα για την Υπέρταση

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη μείωση της πίεσης. Ο στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί σταδιακά, σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών. Ο γιατρός σου μόνο μπορεί να σου πει ποιά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για σένα και να σου απαντήσει τυχόν ερωτήσεις σου. Μην ανησυχείς αν ο γιατρός σου αλλάξει τα φάρμακα της πιέσεως. Είναι στα πλαίσια της προσπάθειας του να ρυθμίσει την πίεση σου με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

Οι πιο πολλοί δεν θα έχουν καμία παρενέργεια από τα αντιϋπερτασικά φάρμακα. Παρόλα ταύτα, μετά την έναρξη νέων φαρμάκων, είναι λογικό οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα να το θεωρείς παρενέργεια του φαρμάκου. Συζήτησε το με το γιατρό σου, ο οποίος θα είναι σε θέση να σου πει αν είναι κάτι αναμενόμενο. Συνηθισμένες παρενέργειες είναι η εμφάνιση νέου δερματικού εξανθήματος, η ζαλάδα, ιδιαίτερα όταν σηκώνεσαι από καθιστή θέση, η αϋπνία, ο ξηρός βήχας, το πρήξιμο των ποδιών. Τα αντιϋπερτασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν ή επηρεάζονται από άλλα φάρμακα που παίρνεις, ακόμα και από χάπια που δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού. Ως εκ τούτου, πάντα να αναφέρεις στο γιατρό σου το σύνολο των φαρμάκων που παίρνεις.

Αν ξεχάσεις να πάρεις τα χάπια σου, μην πάρεις έξτρα χαπάκι, απλά πάρε τη σωστή δόση την επόμενη φορά. Είναι όντως δύσκολο να θυμάσαι πάντα όλα σου τα φάρμακα, ειδικά αν δεν έχεις συμπτώματα.

Μην διακόψεις ποτέ από μόνο σου τη θεραπεία όταν η πίεση σου επανέλθει στα φυσιολογικά όρια, την επομένη θα έχει εκτιναχθεί στα ύψη, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ρώτα το γιατρό σου για οποιαδήποτε αλλαγή προτού την κάνεις.


Τι συμβαίνει με τη χαμηλή πίεση ;

Οι άνθρωποι με χαμηλή πίεση-υπόταση γενικά ζουν περισσότερο από αυτούς με υψηλή ή ακόμα και κανονική αρτηριακή πίεση. Οι πιο πολλοί άνθρωποι με υπόταση συνήθως δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Παρόλ’ αυτά, αν η συστολική πίεση πέσει κάτω από το 9, μπορεί να νιώσεις ζαλάδα ή και να λιποθυμήσεις, ιδιαίτερα αν είσαι ηλικιωμένος.

Αν έχεις χαμηλή πίεση, απλά μέτρα, όπως το να πίνεις αρκετά υγρά ή να φοράς ειδικές ελαστικές κάλτσες, μπορούν να σε βοηθήσουν. Μερικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν πιο πολύ αλάτι στο φαγητό τους αν και δεν το συνιστούμε. Πολλά φάρμακα προκαλούν επίσης υπόταση, γι’αυτό είναι σημαντικό ο γιατρός σου να ελέγχει από καιρού εις καιρόν τα σκευάσματα που χρησιμοποιείς.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν ιατρικές ασθένειες που προκαλούν χαμηλή πίεση και γι’αυτό είναι σκόπιμο να σε εξετάσει ο γιατρός σου και να σου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πάντως, δεν χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση της χαμηλής πίεσης.


Πώς μετράμε την πίεση ;
Ο γιατρός σου ή το νοσηλευτικό προσωπικό μπορούν να σου μετρήσουν την πίεση χρησιμοποιώντας το πιεσόμετρο.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μέγεθος του να ταιριάζει σε αυτό του μπράτσου σου. Προτού σου μετρήσουν την πίεση πρέπει να έχεις ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά, να μην έχεις καπνίσει αν είσαι καπνιστής για τουλάχιστον μισή ώρα και να μην έχεις πιεί καφέ.

Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν την 24ωρη καταγραφή της πιέσεως που γίνεται με μία συσκευή «holter». Η συσκευή αυτή, μεγέθους φορητού ραδιοφώνου, δένεται γύρω από τη μέση και συνδέεται με ένα καλώδιο στη περιχειρίδα γύρω απ΄το μπράτσο.
Η περιχειρίδα φουσκώνει και ξεφουσκώνει περιοδικά κατά τη διάρκεια του 24ωρου καταγράφοντας την πίεση σου, καθώς εκτελείς τις συνηθισμένες δραστηριότητες σου εκτός από επαφή με το νερό π.χ ντους. Κατ’αυτόν τον τρόπο, παρακολουθούμε στενά την πίεση σου και εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα όσο αφορά την ανάγκη έναρξης ή αλλαγής της αντιϋπερτασικής αγωγής.

Η πίεση σου φυσιολογικά μεταβάλλεται μες στο 24ωρο. Τείνει να είναι υψηλότερη το πρωί και χαμηλότερη το βράδυ. Ανεβαίνει με το άγχος και συχνά στη θέα του γιατρού σου! Γι’αυτό και ο γιατρός σου ζηταέι πιο πολλές μετρήσεις ή holter πιέσεως προτού σου δώσει αντιϋπερτασικά χάπια.

Στις μέρες μας πολλοί χρησιμοποιούν και τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα. Είναι αρκετά αξιόπιστα, πάντα όμως να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου πριν την αγορά ενός.


Υπέρταση και οδήγηση
Η υψηλή πίεση έχει λίγα συμπτώματα, οπότε δεν επηρεάζει την ικανότητα σου να οδηγείς. Όμως πρέπει να προσέχεις, ιδιαίτερα όταν τα φάρμακα που παίρνεις μπορεί να επηρεάσουν τα αντανακλαστικά σου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου για άλλες επιλογές φαρμάκων.


Υπέρταση και διακοπές
Μην ξεχάσεις να πάρεις τα αντιϋπερτασικά σου χάπια στις διακοπές σου! Τοποθέτησε τα στη χειραποσκευή σου και κράτησε και ένα ξεχωριστό σημείωμα με τα ονόματα τους και τη δύναμη τους σε μιλιγκράμ. Η αεροπορική πτήση δεν επηρεάζει την πίεση σου, η βιασύνη όμως και οι βαριές αποσκευές σίγουρα έχουν αρνητική επίπτωση. Πρόβλεψε άνεση χρόνου για το ταξίδι σου και απόφυγε το κουβάλημα βαριών αποσκευών για σημαντική απόσταση. Πάντα να έχεις καλή ασφαλιστική κάλυψη!


Ηλικιωμένοι και υπέρταση
Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη πως στους υπερτασικούς άνω των 80 ετών πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί στα όρια που θέτουμε για το φυσιολογικό έλεγχο της πίεσης. Πρόσφατες μελέτες όμως έδειξαν ότι ο αυστηρός έλεγχος της πίεσης και στους ηλικιωμένους, μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο εγκεφαλικών και εμφραγμάτων. Αν είσαι ηλικιωμένος είναι σημαντικό να μετράς την πίεση σου ξαπλωμένος και όρθιος, αφού η ορθοστατική υπόταση δηλαδή η σημαντική πτώση της πίεσης κατά την έγερση, είναι συχνό φαινόμενο στην ηλικία αυτή. Ο γιατρός σου θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.


Γυναίκες και υπέρταση
Τα αντισυλληπτικά δισκία μπορεί να προκαλέσουν άνοδο στην πίεση. Έτσι αν λαμβάνεις αντισυλληπτικά, να ελέγχεις την πίεση σου τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Αν βρεθείς να έχεις υψηλή πίεση, ο γιατρός σου ενδεχομένως να σου αλλάξει το «χάπι» ή και να σου προτείνει διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει επίσης την πίεση. Συνήθως αυτή πέφτει τους πρώτους μήνες της κύησης ακόμα και σε υπερτασικές γυναίκες. Μετά επιστρέφει στα προ της κυήσεως επίπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Καμιά φορά όμως, η πίεση στους μήνες αυτούς μπορεί να ανέβει πολύ. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται προεκλαμψία και αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και φάρμακα. Συνήθως, μετά τον τοκετό η πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικά  επίπεδα και δεν είναι απαραίτητο να επαναπροκύψει το ίδιο πρόβλημα σε μελλοντικούς τοκετούς. Ακόμα και αν πάσχεις από υπέρταση, μπορείς να αποκτήσεις παιδιά, απλά χρειάζεται πολύ στενή ιατρική παρακολούθηση και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία δεν έχει συνήθως παρενέργειες για σένα και το έμβρυο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Υπέρταση Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Υπέρταση   Υπέρταση EmptyΠαρ 11 Μαρ 2016 - 21:02

αντιϋπερτασικά φάρμακα
περιεχόμενα
1. διουρητικά
2.αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors)
3. αναστολέις των υποδοχεών αγγειοτασίνης ΙΙ (Angiotensin II Receptor Blockers)
4. αναστολείς των διαύλων ασβεστίου
5. β- αναστολείς
6. αναστολείς των υποδοχέων α1 (α1-Receptor Blockers)
7, αναστολείς της ρενίνης
8. κεντρικοί α2-αγωνιστές (Central α2-Agonists)
9. ρεσερπίνη
10. αγγειοδιασταλτικά
11. αναστολείς των συμαπθητικών μεταγαγγλιακών συνάψεων
παρενέργειες αντιϋπερτασικών φαρμάκων
====================================


1. διουρητικά. 
Οι θειαζίδες είναι ο κύριος τύπος διουρητικών για τη θεραπεία της ΑΠ.
Τα καλιοπροστατευτικά διουρητικά έχουν ασθεν΄ς αντιϋπερτασικό αποτέλεσμα, εάν χρησιμοποιούνται μόνα τους, αλλά πρόσθετο θεραπευτικό αποτέλεσμα, εάν χορηγούνται συνδυαζόμενα με θειαζίδες, ή διουρητικά της αγκύλης. Επιπλέον, αντιρροπόύν τις καλιοδιουρητικές και μαγνησιοδιουρητικές ιδιότητες και ίσως της δυσανοχής στη γλυκόζη των άλλων διουρητικών. 
Οι ανταγωνιστές της αλδοστερόνης (σπριονολακτόνη, επλερενόνη) είναι επίσης καλιοπροστατευτικά διουρητικά, αλλά είναιισχυρότερα διουρητικά με βραδεία έναρξη δράσεως (μέχρι 6 εβδομάδες για τη σπιρονολακτόνη). Τα οξέος δρώντα αντιϋπερτασικά, δρουν προκαλώντας διούρηση. Η μείωση του όγκου του πλάσματος και του όγκου παλμού που πετυχαίνεται με τη διούρηση μειώνει την καρδιακή εξώθηση κια, κατά συνέπεια, την ΑΠ. Η αρχική μείωση της καρδιακής εξωθήσεως προκαλεί αντιρροπιστική αύξηση των περιφερικών αγγειακών αντιστάσεων. Με τη χρόνια θεραπεία με διουρητικά ο όγκος του εξωκυττάριου υγρού και του πλασματος επσιτρέφουν σχεδόν στα προ της θεραπείας επίπεδα και οι περιφερικές αγγειακές αντιστάσεις μειώνονται, επίσης, Η μείωση των περιφερικών αγγειακών αντιστάσεων είναι υπεύθυνη για το υποτασικό αποτέλεσμά τους. Οι θειαζίδες μειώνουν την ΑΠ με την κινητοποίηση του νατρίου και του νερού από τα αρτηριόλια, που μπορεί, επομένως, να εξηγούν τη μείωση των περιφερικών αγγειακών αντιστάσεων. 
Όταν συγχορηγούνται διουρητικά με άλλους αντιϋπερτασικούς παράγοντες παράγεται συνήθως πρόσθετο αντιϋπερτασικό αποτέλεσμα λόγω των διαφορετικών τρόπων δράσεως των δύο φαρμάκων. Επιπλέον, πολλά, μη διουρητικά φάρμακα επάγουν την κατακράτηση άλατος και νερού που αντιρροπείται με τη χορήγηση των διουηρτικών.   
Σις παρενέργειες των θειαζιδών συμπεριλαμβάνεται η υποκαλιαιμία, η υπομαγνησιαιμία, η υπερασβεστιαιμία, η υπερουριχαιμία, η υπεργλυκαιμία, και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα διουρητικά αγκύλης έχουν περιορισμένη δράση στη γλυκόζη και τα λιπίδια του αίματος, αλλά μπορεί να προκαλούν υπασβεστιαιμία. Η υποκαλιαιμία και η υπομαγνησιαιμία μπορεί να προκαλούν μυϊκό κάματο και κράμπες, ενώ σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν ιδίως σε ασθενείς που λαμβάνουν καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας και ισχαιμία. Με χαμηλές δόσεις, εν τούοις, π.χ., 25 mg χλωροθειαζίδης ή 12.5 mg χλωρθαλιδόνης ημερησίως, παρατηρούνται σπάνια ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Τα καλιοπροστατευτικά διουρητικά προκαλούν υπερκαλιαιμία, ιδιίως σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή σακχαρώσδη διαβήτη, και σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα θεραπεία με αναστολείς του ACE, ARB, NSAID, ή υποκατάστατα καλίου. Η επλερόνη έχει αυξημένο κίνδυνο υπερκαλιαιμίας και αντενδείκνυται σε ασθενε΄ς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με πρωτεϊνουρία, Η σπιρονολακτόνη μπορεί να προκαλεί γυναικομαστία, σε ποσοστό 10% των ασθενών αλλά η παρενέργεια αυτή παρατηρείτια σπάνια με επλερενόνη. 

2. αναστολείς του μετατρεπτικού της αγγειοτασίνης ενζύμου.
Το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης ΙΙ (Angiotensin-Converting Enzyme, ACE) διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ΑΠ. Το ένζυμο κατανέμεται σε πολλούς ιστούς και είναι παρόν σε διάφορους κυτταρικούς τύπους, αλλά η κύρια εντόπισή τους είναι τα ενδοθηλιακά κύτταρα και , επομένως, η κύρια παραγωγή της αγγειοτασίνης ΙΙ είναι στα ενδοθηλιακά κύτταρα. και όχι στους νεφρούς. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου παγιδεύουν την μτατροπή της αγγειοτασίνης Ι, ανενεργού, σε αγγειοτασίνης ΙΙ, ισχυράς αγγειοσπαστικής ουσίας, διεγέρτης της εκρίσεως αλδοστερόνης. Το μετατρεπτικό ένζυμο, επίσης, μεταβολίζει την βραδυκινίνη, και άλλες αγγειοδιασταλτικές ουσίες, όπως η προστακυκλίνη και η προσταγλανδίνη Ε2. Επομένως, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, αναστέλλουν την αποδόμηση των ισχυρών αυτών αγγειοδιασταλτικών ουσιών. Το γεγονός ότι οι αναστολείς του ACE μειώνουν την ΑΠ σε ασθενείς με φυσιολογική ρενίνη πλάσματος, υποδηλώνει ότι η βραδυκινίνη και ΄λισως η ιστική παραγωγή του μετατρεπτικού ενζύμου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπέρταση. 
Η αρχική δόση των αναστολέων των υποδοχέων του ACE πρέπει να είναι χαμηλή και να επιδιώκεται τιτλοποίηση της δόσεως, καθώς μπορεί να σημειωθεί οξεία υπόταση κατά την ένραξη της αντιϋπερτασικής θεραπείας με αναστολείς του ACE, ιδιαίτερα σε ασθενείς με έλλειμα όγκου αίματος ή νατρίου, στις παροξύσνεις της καρδιακής ανεπάρκειας, στους πολύ ηλικιωμένους, ή σε εκείνους υπό ταυτόχρονη θεραπεία με αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά. Οι ασθενείς υπό τους κινδύνους αυτούς, πρέπει να αρχίζουν την αντιϋπερτασική αγωγή τους με αναστολείς ACE, με το 1/2 της δόσεως και να συνεχίζουν με προσεκτική αύξηση υπό σταδιακή τιτλοποίηση (π.χ., ανά διαστήματα 6 εβδομάδων). Τα συνήθη σκευάσματα αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου μπορούν να χορηγούνται 1 φορά την ημέρα, εκτόις της καπτοπρίλης, που συνήθως χορηγείται Χ2 ή Χ3, ημερησίως. Η απορρόφηση της καπτοπρίλης, αλλά όχι της εναλαπρίλης ή της λισινοπρίλης μειώνεται κατά 30%-40% εάν  χορηγίται με τα γεύματα. 
Οι ανατολείς του μετατρεπτικού ενζύμου μειώνουν την αλδοστερόνη και μπορεί να αυξάνουν τη συγκέντρωση του Κ+ στον πλάσμα. Υπερκαλιαιμία προκαλείται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή διαβήτη, και σε εκείνους που λαμβάνουν RB, NSAID, συμπληρώματα Καλίου ή καλιοπροστατευτικά διουρητικά. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι σπάνια, αλλά σοβαρή παρενέργεια της θεραπεάις με αναστολείς ACE, αλλά η προϋπαρχουσα νεφροπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο. Αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη  στένωση της νεφρικής αρτηρίας καθιστούν  τον ασθενή επιρρεπή στην αγγειοσπαστική δράση της αγγειοτασίνης ΙΙ στα κενρομόλα αρτηριόλια, καθιστώντας τον ασθενή επιρρεπή σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Η GFR μειώνεται στους ασθενείς υπό αναστολείς ACE, λόγω ανασολής της αγγειοσπαστικής δράσεως της αγγειοτασίνης ΙΙ. Η κρεατινίνη του πλάσματος συνήθως αυξάνεται αλλά αυξήσεις π.χ., <1 mg/dl, δεν προκαλούν σοβαρές μεταβολές, αλλά η χορήγηση πρέπει να διακοπεί ή η δόση πρέπει να μειωθεί, εάν παρατηρηθούν υψηλότερες τιμές.
Το αγγειοοίδημα είναι σπάνια παρενέργεια και συμβαίνει σε ποσοστό <1 % και μπορεί να εμφανιστεί ως οίδημα των χειλέων και της γλώσσης, και, πιθανόν δυσκολία στην  αναπνοή. Πρέπει αμε΄σως να διακοέί η θεραπεία σε όλους τους ασθενείς με αγγειοοίδημα και μερικοί μπορεί να χρειαστούν επείγουσα αντιμετώπιση ή ακόμη και διασωλήνωση. Έχει, επίσης, αναφερθεί διασταυρούμενες αντιδράσεις των αναστολέων ACE με ARBs  
Επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να εμφανίζεται σε ποσοστό 20% των ασθενών υπό θεραπεία με αναστολείς ACE και θεωρείται ότι οφείλεται στην αναστολή της αποδομήσεως της βραδυκινίνης.
Οι αναστολείς ACE αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. λόγω σοβαρών δυσμορφιών κατά το πρώτο τρίμηνο και σοβαρών προβλημάτων στην μετεμβρυϊκή ζωή, όπως νεφρική ανεπάρκεια, και αιφνίδιο θάνατο, από την έκθεση κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κυήσεως.   
3. Aναστολείς των υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ (Angiotensin II Receptor Blockers. ARB).
Η αγγειοτασίνη ΙΙ παράγεται από το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (στο οποίο εμπλέκεται και το μετατρεπτικό ένζυμο) και από μια εναλλακτική οδό στην οποία χρησιμοποιούνται άλλα ένζυμα όπως οι χυμάσες. Οι αναστολείς του ACE αποκλείουν μόνο το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης, ενώ οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ, ARB, ανταγωνίζονται την αγγειοταίνη ΙΙ που παράγεται από όπουδήποτε. ΟΙ αναστολείς των υποδοχεών αγγειοτασίνης αποκλείουν τους υποδοχείς τύπου 1 της αγγειοτασίνης που μεσολαβούν τις γνωστές δράσεις της αγγειοτασίνης ΙΙ (αγγειόσπασμος, ενίσχυση συμπαθητικής ενεργοποιήσεως, απελευθέωση αντιδιουρητικής ορμόνης, και σπασμός των κεντρομόλων αρτηριολίων στο σπείραμα. 
Αντίθετα με τους αναστολείς του ACE  οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτασίνης, ARB, δεν αναστέλλουν την αποδόμηση της βραδυκινίνης, και, έτσι, δεν ενέχονται για τον βήχα, που προκαλούν οι αναστολείς ACE, αν και αυτό έχει και αρνητικέ ςσυνέπειες, επειδή μέρος της αντιϋπερτασικής δράσεως των αναστολέων ACE είναι η αναστολή αποδομήσεως της βραδυκινίνης, που έχει αγγειοδιασταλτικές, και άρα αντιϋπερτασικές, ιδιότητες. Η βραδυκινίνη μπορεί, επίσης, να είναι υπεύθυνη για τη μείωση της μυοκυτταρικής υπερτροφίας και την ίνωση και των αυξημένων επιπέδων του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου των ιστών.
Όλα τα φάρμακα της ομάδας αυτής έχουν παρόμοια αντιϋπερτασική δράση και σεχδόν επίπεδες καμπύλες δόσεως αποτελέσματος. Η προσθήκη ενός θειαζιδικού διουρητικού μπορεί να έχει συμπληρωματική επίδραση.
Οι αναστολείς της αγγειοτασίνης ΙΙ έχουν  την μικρότερη επίπτωση παρενεργειών, συγκριτικά με άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα. Επειδή δεν επηρεάζουν τη βραδυκινίνη δεν προκαλούν ξηρό βήχα, όπως όπως οι ανατολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, αλλά όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου μπορεί να προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, υπερκαλιαιμία και ορθοστατική υπόταση. Το αγγειοίδημα είναι είναι λιγότερο πιθανόν να παρατηρηθεί συγκριτικά με τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αν και έχουν αναφερθεί διασταυρούμενες αντιδράσεις.
Στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθεια, οι ARB έχουν δειχτεί ότι επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της νεφροπάθειας. Στους ασθενείς με αριστερή καρδιακή δυσλειτουργία, η θεραπεία με ARB έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όταν προστίθεται σε ένα σταθερό σχήμα διουρητικών, αναστολέων ΑCΕ, και β-αναστολέων. ως εναλλακτικό σχήμα σε ασθενείς ανθεκτικούς στους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου.   
Οι αναστολείς υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΔΕΝ χορηγούνται στην εγκυμοσύνη. 
4. αναστολείς των διαύλων ασβεστίου
Η Prazosin, terazosin και η doxazosin είναι εκλεκτικοί α1-αποκλειστές που αναστέλλουν την πρόσληψη κατεχολαμινών από στα λεία μυϊκά κύτταρα των περιφερικών αγγείων που απολήγει σε αγγειοδιαστολή. Μια δυνητικά σοβαρή παρενέργεια είναι ένα φαινόμενο "της πρώτης δόσεως" που χαρακτηρίζεται από ορθοστατική υπόταση συνοδευόμενο από απροδικό ίλιγγο, αστάθεια και αίσθημα παλμών ή, ακόμη, και συγκοπικό επεισόδιο 1-3 ώρες της πρώτης ώρας ή μετά τις επόμενες, αυξημένες δόσεις. Η παρενέργεια αυτή μπορεί να ματαιωθεί, εάν ο ασθενής λαμβάνει την πρώτη δόση και τις επόμενες χορηγήσεις αυξημένης δόσεως, ενώ ευρίσκεται σε κατάκλιση. Σποραδικά, ο ίλιγγος παρτηρείται ακόμη και επί χρόνιας χορηγήσεως.
-Επί χρόνιας χορηγήσεως μπορεί να κατακράτηση ύδατος και άλατος Οι παράγοντες αυτοί είνια αποτελεσματικότεροι εάν συγχορηγούνται με διουηρτικά για τη διατήρηση του αντιϋπεετασικού αποτελέσματος και την ελαχιστοποίηση του πιθανού οιδήματος. Επειδή η δοξαζοσίνη, και άλλοι α1-αποκλειστές, δεν ασκούν προστασία έναντι των καρδιαγγειακών επεισοδίων, κρατούνται ως εφεδρικές αγωγές σε άτομα, που, επίσης, π.χ., εμφανίζουν υπετροφία του προστάτη. Εάν χρησιμοποιηθούν ως αντιύπερετασικά, στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει πάντα να χορηγούνται σε συνδυασμό με πρωτεύοντες αντιϋπερτασικοί παράγοντες. 

5. β- αποκλειστές, β-Blockers

Οι β-αποκλειστές έχουν κυμαινόμενη αντιϋπερτασική δράση, ανάλογα με το τύπο τους. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου οι β-αποκλειστές εμφανίζουν υποτασικό αποτέλεσμα δεν είναι απόλυτα κατανοητός. αν και μπορεί να εμπλέκεται η μείωση της καρδιακής εξωθήσεως, μέσω της αρνητικής χρονότροπης και ινότροπης δράσεώς τους στην καρδιά και αναστολής της απελευθερώσεως ρενίνης από τους νεφρούς. Οι παράγοντες Atenolol, betaxolol, bisoprolol και metoprolol είναι καρδιοεκλεκτικοί σε χαμηλές δόσεις και δεσμεύονται αθρόα στους β1-, παρ΄ότι στους β2- υποδοχείς, με αποτέλεσμα να προκαλούν λιγότερο βρογχόσπασμο, παρ΄ότι αγγειοδιαστολή κι έτσι, να είναι καταλληλότεροι των μη εκλεκτικών β-αποκειστών, επί ασθενών με άσθμα, ΧΑΠ, διαβήτη και περιφερική αγγειοπάθεια. Η καρδιοεκλεκτικότητα, εν τούτοις, είναι δοσοεξαρτώμενο φαινόμενο και η δράση αυτή εξαφανίζεται σε υψηλές δόσεις. Οι παράγοντες Acebutolol, carteolol, penbutolol και pindolol εμφανίζουν εγγενή συμπαθητικομιμητική δραστηριότητα, ή δραστηριότητα μερικού β-αγωνιστού. Επί χαμηλού συμπαθητικού τόνου, ευρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας, έτσι, ώστε ο καρδιακός ρυθμός, η καρδιακή εξώθηση και περιφερική η αιματική ροή δεν επηρεάζονται επί αποκλεισμού των β-υποδοχέων. Θεωρητικά, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι καταλληλότεροι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική βραδυκαρδία. Ατυχώς, δεν μειώνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια, τουλάχιστον που οι άλλοι β-αποκλειτές μπορούν και, αντίθετα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο με τα μυοκαρδιακό έμφραγμα, ή σε εκείνους υπό κίνδυνο στηθάγχικού επεισοδίου. Επομένως, οι παράγοντες με εγγενή συμαπθητικομιμητική δράση χρησιμοποιούνται σπάνια.
Μεταξύ των διαφόρων τύπων β-αποκλειστών σημειώνονται φαρμακοκινητικές διαφορές, στον πρώτης διελεύσεως μεταβολισμό τους, στο χρόνο ημιζωής, στο βαθμό της λιποφιλίας κια την οδό αποβολής τους.  Η Propranolol και η metoprolol υφίστανται εκτεταμένη πρώτης γραμμής μεταβολισμό, ενώ η Atenolol και nadolol έχουν σχετικά μακροπερίοδη ημιζωή κια αποβάλλονται από το ουροποιητικό, ώστε η δόση μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί σε ασθενείς με ήπια ή μέσης βαρύτητας νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμη και όταν η ημιζωή των άλλων παραγόντων είναι βραχύτερη η χορήγηση μια φορά την ημέρα μπροεί να είναι επαρκής. Οι β-αποκλειστές διαφέρουν, επίσης, ως προς τις λιποφιλικές τους ιδιότητες κια, κατά συνέπεια στην διείσδυσή τους στο ΚΝΣ.
Στις παρενέργειες των β-αποκλειστών συμπεριλαμβάνεται η βραδυκαρδία, διαταραχές της κολποκοιλιακής αγωγής, και η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Ο αποκλέισμός των υποδοχέων στα αρτηριόλια μπορεί να απολήξει στην εμφάνιση κρύων άκρων και επιδείνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας ή φαινομένου Raynaud, λόγω μειωμένης αιματικής ροής.
Η απότομη διακοπή της θεραπεάις με β-αποκλειστές μπορεί να απολήξει σε ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου ή, ακόμη, και θάνατο, σε ασθενείς με στφανιαία νόσο. Σε ασθενείς χωρίς καρδιακές παθήσεις, η αιφνίδια διακοπή των β-αποκλειστών μπορεί να συνδυαστεί με ταχυκαρδία, ιδρώτες, και γενικαυμένη κακουχία, από κοινού με αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Για τους λόγους αυτούς, η διακοπή του φαρμάκου γίνεται σταδιακά σε διάστημα 1-2 εβδομάδων. 
 
 
6. αναστολείς των υποδοχέων α1 (α1-Receptor Blockers)
7, αναστολείς της ρενίνης
8. κεντρικοί α2-αγωνιστές (Central α2-Agonists)
9. ρεσερπίνη
10. αγγειοδιασταλτικά
11. αναστολείς των συμαπθητικών μεταγαγγλιακών συνάψεων
παρενέργειες
βλέπε: παρενέργειες αντιϋπερτασικών παραγόντων
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Υπέρταση Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Υπέρταση   Υπέρταση EmptyΚυρ 13 Μαρ 2016 - 15:05

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).
 

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι: συστολική μικρότερη από 120 mmHg και διαστολική μικρότερη από 80 mmHg

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ = ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσετε στεφανιαία νόσο (καρδιακό νόσημα), παθήσεις των νεφρών και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει υπέρταση ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής. Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν υπέρταση. Όταν η υπέρταση εκδηλωθεί, συνήθως παραμένει για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Μπορείτε να ελέγξετε ή ακόμα και να αποτρέψετε την υπέρταση παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα
Ανάλογα με το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης που έχει ένας άνθρωπος κατατάσσεται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, οι οποίες προσδιορίστηκαν το Μάιο του 2003 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ( NIH ) των ΗΠΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ

 

ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ

Φυσιολογική
< 120
και
< 80
Προϋπέρταση
120 - 139
ή
80 - 89

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Υπέρταση σταδίου 1
140 - 159
ή
90 - 99
Υπέρταση σταδίου 2
> 160
ή
> 100

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ

Αρτηριακή πίεση η οποία κυμαίνεται από 140/90 και άνω θεωρείται υψηλή. Ο ιατρικός όρος για αυτή την παθολογική κατάσταση είναι " υπέρταση". Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό, όχι μόνο γιατί αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί εντονότερα, αλλά γιατί δημιουργεί αθηροσκλήρυνση (σκλήρυνση των αρτηριών): αυξάνει τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι η πρώτη και η τρίτη αιτία θανάτου στις προηγμένες χώρες..
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Περίπου τα 2/3 των ανθρώπων, άνω των 65 ετών, πάσχουν από υπέρταση. Αν οι τιμές της Α.Π. βρίσκονται μεταξύ 120/80 mmHg και 139/89 mmHg ο ασθενής έχει " προϋπέρταση". Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί υπέρταση στο μέλλον αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, ενώ αν υπάρχουν κι άλλα νοσήματα (όπως διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια) τότε ο άνθρωπος με προϋπέρταση πιθανώς να χρειασθεί θεραπεία με φάρμακα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Συστολική πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη στιγμή της συστολής της καρδιάς. Είναι η μεγαλύτερη τιμή από τις δύο που εκφράζεται η αρτηριακή πίεση, π.χ. 140/90: η συστολική πίεση είναι το 140 (το 90 είναι η διαστολική πίεση). Δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλή και η τιμή της διαστολικής πίεσης για να θεωρηθεί ότι έχετε υπέρταση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται " μεμονωμένη συστολική υπέρταση" ή ISH ( Isolated Systolic Hypertension ).

Η μεμονωμένη συστολική υπέρταση είναι συχνή;

Είναι ο πιο συχνός τρόπος εκδήλωσης της υπέρτασης ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να πάσχετε από αυτή τη μορφή υπέρτασης χωρίς να νοιώθετε κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Μερικές απλές μετρήσεις από το γιατρό σας είναι αρκετές για να έχετε γρήγορα τη διάγνωση.

Είναι επικίνδυνη η μεμονωμένη συστολική υπέρταση :

Οποιαδήποτε μορφή υπέρτασης είναι επικίνδυνη αν δεν ακολουθείτε την κατάλληλη θεραπεία. Η συστολική πίεση, έχει μεγαλύτερη σημασία στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το αντίθετο συνήθως συμβαίνει σε νεώτερα άτομα (κάτω των 50 ετών).
Αν η υπέρταση παραμείνει αρρύθμιστη μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβη των νεφρών, τύφλωση και άλλες σοβαρές παθήσεις. Δεν υπάρχει πλήρης εξάλειψη - θεραπεία της υπέρτασης από τη στιγμή που εμφανίστηκε, αλλά μπορεί να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα ακίνδυνα για τον οργανισμό μας.
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η καλή ρύθμιση της υπέρτασης σώζει ζωές, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Χρειάζεται ειδική θεραπεία;

Η θεραπεία για τη μεμονωμένη συστολική υπέρταση δεν διαφέρει από τα άλλα είδη υπέρτασης. Η θεραπεία της υπέρτασης επιτυγχάνεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής και/ή με φαρμακευτική αγωγή. Οι μετρήσεις πρέπει να είναι το ανώτερο μέχρι 140/90 mmHg . Αν ξεπερνούν αυτό το όριο, πρέπει να γίνει τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ;

Διαστολική πίεση είναι η δύναμη που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών τη στιγμή που η καρδιά διαστέλλεται και ετοιμάζεται για την επόμενη συστολή. Η διαστολική πίεση είναι περισσότερο σημαντική για τα νεότερα σε ηλικία άτομα. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της διαστολικής πίεσης, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για επιπλοκές στον οργανισμό μας. Καθώς μεγαλώνει ο ασθενής, η διαστολική πίεση αρχίζει να μειώνεται και να αυξάνεται η συστολική. Γι' αυτό και στις μεγάλες ηλικίες συνήθως η συστολική πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη ενώ η διαστολική είναι κάτω του φυσιολογικού. 
Υπέρταση J0174021
 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Παράγοντες κινδύνου μιας ασθένειας είναι οι "καταστάσεις" που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας.
Οι παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν - μεταβληθούν είναι:
•  Αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
•  Υπερχοληστεριναιμία (αυξημένη χοληστερίνη)
•  Κάπνισμα
•  Σακχαρώδης διαβήτης
•  Παχυσαρκία
•  Έλλειψη σωματικής άσκησης
Οι παράγοντες χωρίς τη δυνατότητα μεταβολής είναι:
•  Ηλικία ( ? 55 ετών για τους άντρες και ? 65 ετών για τις γυναίκες)
•  Οικογενειακό ιστορικό με στεφανιαία νόσο σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών για τις γυναίκες και μικρότερη των 55 ετών για τους άντρες.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα παρακάτω συστήματα του ανθρώπινου σώματος:
•  Εγκέφαλος
•  Καρδιά
•  Οφθαλμοί
•  Αρτηρίες
•  Νεφροί
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Η υπέρταση είναι η σημαντικότερη αιτία ενός εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου. Η αυξημένη πίεση μπορεί να επιφέρει τη ρήξη ενός ήδη εξασθενημένου αιμοφόρου αγγείου με τελικό αποτέλεσμα την εσωτερική αιμορραγία του εγκεφάλου. Σοβαρό πλήγμα του εγκεφάλου είναι και η απόφραξη αρτηρίας, στην οποία προϋπήρχε στένωση, από θρόμβο αίματος. Σ' αυτή την περίπτωση έχουμε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΚΑΡΔΙΑ

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στους μυς της καρδιάς. Αν η καρδιά δεν αιματώνεται-οξυγονώνεται επαρκώς, λόγω στενώσεων ή θρόμβων των αρτηριών, εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της γνωστής στηθάγχης. Εξίσου σημαντική διαταραχή είναι και η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει το υπόλοιπο σώμα με οξυγονωμένο αίμα (καρδιακή ανεπάρκεια).

ΝΕΦΡΟΙ

Οι νεφροί είναι τα φίλτρα του οργανισμού τα οποία απαλλάσσουν το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα, από τα άχρηστα συστατικά του. Η υπέρταση, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί στενώσεις στα αγγεία των νεφρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ¨φιλτράρισμα¨ λιγότερης ποσότητας αίματος και την παραμονή των άχρηστων συστατικών του αίματος μέσα στον οργανισμό μας. Όταν δημιουργηθεί αυτή η παθολογική κατάσταση, η θεραπεία είναι η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρών.

ΟΦΘΑΛΜΟΙ

Η υπέρταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα αγγεία των οφθαλμών τα οποία μπορεί να αιμορραγήσουν μετά από ρήξη. Η όραση μπορεί να εξασθενήσει, σταδιακά να γίνει θαμπή και το τελικό αποτέλεσμα να είναι η τύφλωση.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Η υπέρταση είναι αρκετά συχνή πάθηση. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι περισσότερο επιρρεπείς να παρουσιάσουν υπέρταση είναι οι ακόλουθοι:
•  υπέρβαροι άνθρωποι
•  άνθρωποι με ιστορικό υπέρτασης στην οικογένεια
•  ήδη υπάρχουσα "προϋπέρταση"

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Η διάγνωση της υπέρτασης μπορεί να γίνει εύκολα παρακολουθώντας την με τακτικές μετρήσεις. Οι περισσότεροι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την υπέρταση από 2 ή περισσότερες μετρήσεις σε διαφορετικές ημέρες. Συνεχείς μετρήσεις με αποτέλεσμα 140/90 mmHg και άνω θεωρείται υπέρταση.
Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση μόνο κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στον γιατρό, ενώ στο σπίτι έχουν φυσιολογική πίεση. Αυτή η πάθηση λέγεται "υπέρταση λευκής μπλούζας". Όταν ο γιατρός υποπτευθεί μια τέτοια κατάσταση μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να παρακολουθήσει την αρτηριακή του πίεση στο σπίτι και να καταγράψει τις μετρήσεις ή να υποβληθεί σε 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης με την ειδική συσκευή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ;

Η διαδικασία μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι εύκολη και γρήγορη. Η μέτρηση γίνεται σε "χιλιοστόμετρα του υδραργύρου ( mmHg )" και καταγράφεται με δύο αριθμούς: τη συστολική και τη διαστολική πίεση. Ιδιαίτερα σημαντική για τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι η συστολική πίεση. Για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιείται μια γνωστή σε όλους συσκευή που ονομάζεται " σφυγμομανόμετρο " ή "πιεσόμετρο" και κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ


  1. Μην πίνετε καφέ και μην καπνίσετε, 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.
  2. Πριν από τη μέτρηση καθίστε, για 5 λεπτά, με τη ράχη στηριγμένη σε κάθισμα και τα πόδια ακουμπισμένα στο πάτωμα. Στηρίξτε το χέρι σας σε ένα τραπέζι περίπου στο ύψος της καρδιάς.
  3. Φορέστε μπλουζάκι με άνετο ή κοντό μανίκι, έτσι ώστε το χέρι να είναι εκτεθειμένο και χαλαρό κατά τη μέτρηση.
  4. Κάντε δύο μετρήσεις με διαφορά δύο λεπτών μεταξύ τους και βγάλτε ένα μέσο όρο.
  5. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το αποτέλεσμα της μέτρησης.
  6. Σημειώστε σε χαρτί τα αποτελέσματα της μέτρησης και την ημερομηνία.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Μπορείτε με απλά βήματα και υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο διαβίωσης να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:
•  διατήρηση του ιδανικού βάρους,
•  σωματική δραστηριότητα - άσκηση,
•  υγιεινή διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά,
•  επιλέγοντας και παρασκευάζοντας τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, νάτριο και κεκορεσμένα λίπη.
•  Μείωση των αλκοολούχων ποτών.
Σε αυτή την ενότητα θα μάθετε τα πάντα για τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης για τον έλεγχο ή την αποτροπή της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης υπέρτασης και μειώνονται η τιμές της αρτηριακής πίεσης που ήδη είναι αυξημένες.
Μια κλινική μελέτη ( DASH ) η οποία ασχολήθηκε με την επίδραση των θρεπτικών ουσιών των τροφών, συμπέρανε ότι υπήρξε αισθητή μείωση των τιμών της Α.Π. ανάλογα με το είδος τις διατροφής. Οι ασθενείς ακολουθούσαν μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και άσπρο κρέας αποφεύγοντας τα λίπη, το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.
Στη συνέχεια μια δεύτερη μελέτη ( DASH - SODIUM ) μας έδειξε ότι υπήρχε περαιτέρω μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας το νάτριο από τις τροφές, όποιες και αν ήταν αυτές. Η καλύτερη ρύθμιση της υπέρτασης πραγματοποιήθηκε από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα νατρίου την ημέρα (1.500 mg /ημέρα).
Οι παραπάνω μελέτες μας δείχνουν ότι παίζει μεγάλο ρόλο το είδος της διατροφής που θα ακολουθήσουμε, όπως επίσης και η ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Είναι εύκολο να υιοθετήσετε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές:
•  Αν μέχρι τώρα καταναλώνατε ένα έως δύο λαχανικά την ημέρα, προσθέστε ένα ακόμα στο γεύμα και στο δείπνο.
•  Αν δεν καταναλώνετε καθόλου φρούτα μέχρι τώρα ή πίνετε μόνο χυμούς στο πρωινό, προσθέστε ένα φρούτο στο γεύμα σας ή μια οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
•  Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα βουτύρου και μαργαρίνης απ' ό,τι συνήθως.
•  Καταναλώστε τροφές με χαμηλά λιπαρά
•  Αυξήστε σταδιακά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρία την ημέρα. π.χ. μπορείτε να πιείτε γάλα με το γεύμα σας αντί για σόδα, αλκοόλ ή άλλα ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Αντιμετωπίστε το κρέας σαν ένα μέρος του γεύματος

  1. Αγοράστε λιγότερο κρέας. Αν δεν υπάρχει στο ψυγείο σας δεν θα το καταναλώσετε.
  2. Αν τρώγατε μεγάλες μερίδες κρέατος μέχρι τώρα, προσπαθήστε να τις μειώσετε σταδιακά.
  3. Υποχρεωτικά δύο ή και περισσότερα γεύματα την εβδομάδα μόνο με φυτικές τροφές, χωρίς καθόλου κρέας.
  4. Αυξήστε τα γεύματα των λαχανικών και των δημητριακών.

Καταναλώστε φρούτα και φαγητά με χαμηλά λιπαρά
•  Τα φρούτα και οι τροφές με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν ωραία γεύση και ποικιλία διατροφής.
•  Δοκιμάστε τα παρακάτω μεταξύ των κυρίως γευμάτων: γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι παγωμένο, γάλα κρύο με μειωμένα λιπαρά, φρούτα, χυμούς.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Ξεκινήστε από την επιλογή τροφών με χαμηλά κορεσμένα λίπη, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίγες θερμίδες.
•  Καταναλώστε γάλα με 0% λιπαρά ή με 1% λιπαρά
•  Επιλέγετε μόνο τα τυριά που αναγράφουν "λίγα λιπαρά" ή "χωρίς λιπαρά"
•  Μην συνοδεύετε τα φρούτα ή τη σαλάτα σας με βούτυρο ή σάλτσες
•  Να έχετε ρύζι, φασόλια, δημητριακά και σιτηρά σε κάθε σας γεύμα.
•  Επιλέξτε άπαχο και ψαχνό κρέας, ψάρια, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα
•  Όταν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε τροφές με λίγο ή χωρίς αλάτι ή ακόμα και αφαιρέστε το αν αυτό είναι εφικτό.
Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συνταγές
•  Αναμιγνύετε δύο ασπράδια αυγών (ή ένα ολόκληρο αυγό) με μαργαρίνη ή λάδι και χρησιμοποιήστε το σαν βούτυρο
•  Χρησιμοποιείστε μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
•  Καταναλώστε άπαχο γιαούρτι
•  Αντικαταστήστε το τυρί που καταναλώνατε μέχρι τώρα με τυρί "διαίτης"
•  Χρησιμοποιήστε γάλα με 1% λιπαρά ή αποβουτυρωμένο αντί για πλήρες
•  Πάντα στα κρέατα να προτιμάτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και άπαχο κρέας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

Τα λίπη, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη, επηρεάζουν σημαντικά την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Υπάρχουν διάφορα είδη. Τα κορεσμένα λίπη περιέχονται σε φαγητά που προέρχονται κυρίως από ζώα. Περιλαμβάνονται κυρίως στο κρέας με πολλά λιπαρά, στο δέρμα των πουλερικών, και στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με γάλα πλήρες. Αν χρησιμοποιείτε όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να ελαττώσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Όλα τα είδη του λίπους πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΟ ΝΑΤΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Το κλειδί για την υγιεινή διατροφή είναι η επιλογή τροφών με χαμηλό αλάτι (νάτριο). Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού απ' ό,τι χρειάζονται. Η σύσταση των γιατρών είναι να καταναλώνουμε λιγότερο από 2,4 g νατρίου την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 6 g (1 κουταλάκι του γλυκού) επιτραπέζιου αλατιού. Σε αυτά τα 6 g περιλαμβάνεται και το νάτριο που χρησιμοποιήθηκε κατά την παρασκευή του φαγητού αλλά και το επιπλέον που θα προστεθεί μετά.
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να γίνει σύσταση για κατανάλωση μικρότερης ποσότητας νατρίου από αυτή που είπαμε παραπάνω, γιατί όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες, έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη μείωση των τιμών της Α.Π.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ

•  Αγοράστε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού
•  Προτιμήστε τα φρέσκα πουλερικά, ψάρια και κρέας από τα βιομηχανοποιημένα.
•  Προσθέστε στη διατροφή σας σαλάτες εποχής και χορταρικά, μαγειρεμένα ή όχι
•  Επιλέξτε φαγητά που σας "βολεύουν", χωρίς αλάτι και αποφεύγετε τα "έτοιμα φαγητά"
•  Ξεπλένετε καλά τα κονσερβοποιημένα φαγητά για την μείωση του αλατιού
•  Να καταναλώνετε δημητριακά στο πρωινό σας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ

•  Διαβάστε τις ετικέτες των τροφών, έτσι ώστε να γνωρίζετε καλύτερα τι θα καταναλώσετε
•  Αγοράστε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά με την ένδειξη "χωρίς προσθήκη αλατιού"
•  Επιλέξτε τροφές η οποίες να αναγράφουν:
•  Χωρίς νάτριο
•  Χαμηλό νάτριο
•  Μειωμένο νάτριο
•  Ελαφρή σε νάτριο
•  Ανάλατο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ

•  Προσθέστε λίγο αλάτι στο μαγείρεμα και στο τραπέζι. Μειώστε σταδιακά, κάθε μέρα, την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε μέχρι να το μειώσετε στο ελάχιστο
•  Χρησιμοποιείστε στο μαγειρική σας συστατικά με χαμηλό αλάτι
•  Ξεπλύνετε τις κονσερβοποιημένες τροφές πριν τις καταναλώσετε
•  Ελαττώστε τα βιομηχανοποιημένα βοδινά, χοιρινά και πουλερικά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ


  • Περισσότερο νάτριο καταναλώνουμε στη μορφή χλωριούχου νατρίου που είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Οι τροφές αποτελούνται και από άλλες μορφές νατρίου, γι' αυτό πρέπει να προσέχετε το αλάτι αλλά και το νάτριο.
  • Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν περισσότερο νάτριο και αλάτι
  • Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφών πριν τις καταναλώσετε. Πολλές φορές υπάρχει νάτριο εκεί που δεν το περιμέναμε, π.χ. σάλτσα σόγιας
  • Μην ξεχνάτε ότι το "αγνό" αλάτι όπως και το θαλασσινό είναι το ίδιο επικίνδυνα
  • Μειώνοντας το αλάτι στη διατροφή σας επιτυγχάνετε μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

http://www.medweb.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Υπέρταση
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Γηράσκω αεί διδασκόμενος. :: Ιατρικά Θέματα-
Μετάβαση σε: