Rokavlon.com No2
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Rokavlon.com No2

Αθλητικό & Χρηματιστηριακό καφενείο - www.xbet.forumgreek.com - www.xbet.forumotion.com
 
ΦόρουμΦόρουμ  PortalPortal  PublicationsPublications  Σύνδεση  ΕγγραφήΕγγραφή  Latest imagesLatest images  Όροι Εγγραφής Όροι Εγγραφής  xbet-YouTubexbet-YouTube  ΚαιρόςΚαιρός  Στοίχημα Στοίχημα  

 

 Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
xbet

xbet


Registration date : 13/01/2008

Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011   Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011 EmptyΤετ 28 Δεκ 2011 - 10:08

Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011
Του Νίκου Χρυσικόπουλου 28 Δεκέμβριος 2011

E pur si muove. Η διάσημη φράση που αποδίδεται στον Γαλιλαίο για την περιστροφή της γης ταιριάζει απόλυτα για τα καθ’ ημάς επιχειρηματικά δρώμενα που παρά την επέλαση της ύφεσης... κινούνται. Η χρονιά που φεύγει μπορεί να μην ήταν πλούσια σε εντυπωσιακές εξαγορές και συγχωνεύσεις, όσες όμως ανακοινώθηκαν θεωρούνται από την αγορά ως στρατηγικής σημασίας για σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Δεν έλειψε σε αρκετές περιπτώσεις και η συμμετοχή ξένων ομίλων που διέγνωσαν στην Ελλάδα σημαντικές ευκαιρίες και παρά το country risk, προχώρησαν σε εξαγορές εταιρειών έναντι σημαντικού τιμήματος. Παράλληλα, με τη μορφή στρατηγικού εταίρου ξένοι επενδυτές μπόρεσαν να αποκτήσουν ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο γνωστών εισηγμένων, ενώ και εκτός Χ.Α οι Έλληνες εφοπλιστές μπορεί να μην προχώρησαν σε ηχηρές εξαγορές και συγχωνεύσεις, ωστόσο συνέχισαν το κρεσέντο εξαγοράς πλοίων. Πιο συχνά όμως, ήταν τα δεδομένα αυτής της κρίσης -που ήδη μετρά πλέον μια τετραετία- τα οποία οδήγησαν στην ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών με κύριο γνώμονα την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση και καλύτερη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων που συνεχίζουν να βαραίνουν δεκάδες ομίλους. Πιο αναλυτικά, ορισμένες από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις του 2011 ήταν:

* Alpha Bank και Εurobank EFG: Στα Μ&Α΄s της χρονιάς δεσπόζει η συμφωνία συγχώνευσης των Alpha Bank και Εurobank EFG. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το νέο σχήμα θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη, με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει τη μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές. Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Αlpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank EFG. Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Οι τελικές συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν σε βάθος τριετίας εκτιμώνται σε 650 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους, 210 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση του κόστους χρήματος και 90 εκατ. ευρώ σε συνέργειες εσόδων. Η εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία (NPV) που θα δημιουργηθεί υπέρ των μετόχων αντιπροσωπεύει πάνω από 3,4 δισ. ευρώ.

* Eldorado - European Goldfields: Λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε πεδίο συμφωνίας μεταξύ δύο σημαντικών εταιρειών εξόρυξης χρυσού, με τη συμμετοχή μάλιστα του εμιράτου του Κατάρ. Το deal που ανακοινώθηκε προ ημερών αφορά την καναδική μεταλλευτική εταιρία European Goldfields, μητρική της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» που έχει λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία εξαγοράσθηκε από την επίσης καναδική μεταλλευτική εταιρία Eldorado Gold έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.

Η Eldorado είχε θέσει από καιρό ως στόχο την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς της, θέλοντας να επεκτείνει την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα και την Τουρκία, δύο χώρες όπου δραστηριοποιείται η European Goldfields. Η Eldorado έχει στην ιδιοκτησία της έξι ορυχεία σε Ασία, Ευρώπη και Νότια Αμερική. Μετά την ολοκλήρωση του deal, οι σημερινοί μέτοχοι της Eldorado θα έχουν στην κατοχή τους το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα έχουν στην κατοχή τους ποσοστό περί του 22%. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τοποθετείται τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δύο εταιρίες θα έχουν από κοινού στη Χαλκιδική μία παραγωγή περίπου 650 χιλιάδων ουγγιών χρυσού, η οποία θα αυξηθεί πάνω από τα 1,5 εκατομμύρια ουγγιές το 2015.

* Specifar - Watson Pharmaceuticals: Ένα από τα μεγαλύτερα deal της χρονιάς, ύψους 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά, πραγματοποιήθηκε στον φαρμακευτικό κλάδο με την πώληση της ελληνικής εταιρείας παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων Specifar, από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Watson Pharmaceuticals.

Ο Όμιλος Specifar ανήκε στην οικογένεια του επιχειρηματία Τίτλου Βασιλόπουλου και κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους φαρμακευτικούς ομίλους γενοσήμων στην ελληνική αγορά, με χαρτοφυλάκιο άνω των 40 προϊόντων. Αντίστοιχα, η Watson Pharmaceuticals Inc. είναι μία εκ των κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή, εμπορία, πώληση και διανομή γενοσήμων (generics) προϊόντων, επώνυμων φαρμακευτικών προϊόντων και βιολογικών (biologic) φαρμακευτικών προϊόντων. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων, βάσει συνταγογραφήσεων, φαρμακευτικών εταιριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει εμπορικές δραστηριότητες σε πολλές διεθνείς αγορές. Βάσει των όρων της συναλλαγής, οι πρώην μέτοχοι της Specifar θα λάβουν επίσης ποσοστό επί των μικτών κερδών για τις πωλήσεις του esomeprazole (σ.σ. πρόκειται για γενόσημο φάρμακο, η ανάπτυξη του οποίου θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη) των πέντε πρώτων ετών, με ανώτατο όριο των 40 εκατ. ευρώ.

* Μυτιληναίος – S&B: Σε αρχική συμφωνία για τη σταδιακή απόκτηση της δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα από την Αλουμίνιον Α.Ε., θυγατρική της Μυτιληναίος, κατέληξαν ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίος και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Τα προβλεπόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπουν ότι αρχικά εισφέρεται η Δραστηριότητα Βωξίτη της S&B στην Ελλάδα στην 100% θυγατρική της Αλουμίνιον Α.Ε., Δελφοί Δίστομον. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει («Νέα Δελφοί Δίστομον»), η Αλουμίνιον Α.Ε. θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B, ούτως ώστε το ποσοστό της να φτάσει στο 51%, αποκτώντας παράλληλα και τον έλεγχο του νέου σχήματος. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 49% της S&B στην «Νέα Δελφοί Δίστομον» θα αγοραστεί σταδιακά και εντός τριάντα μηνών από την Αλουμίνιον Α.Ε. Το deal, με τίμημα που ορίστηκε στα 61 εκατ. ευρώ, θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως σημαντικό για τον όμιλο Μυτιληναίου αφού μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) θα ελέγχει η ίδια τη βασική της πρώτη ύλη, τον βωξίτη, κάτι που δεν είχε καταφέρει έως τώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη συμφωνία διασφαλίζονται οι ανάγκες βωξίτη της ΑτΕ για τα επόμενα 20 χρόνια.

* MIG - Abu Dhabi Mar/Prinvest Group: Σε στρατηγική συνεννόηση με τον όμιλο εταιρειών Abu Dhabi Mar/Prinvest Group (“ADM”) ήλθε η MIG, ώστε να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτή την συνεννόηση προβλέπεται ότι η ADM θα καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στην MIG, ύψους που θα καθορισθεί, το συντομότερο, πρακτικά, δυνατόν. Επίσης συμφωνήθηκε η MIG να αποκτήσει το 10% της Ελληνικά Ναυπηγεία/Σκαραμανγκάς, μετά τη λήψη των αρμοδίων εγκρίσεων, ενώ παράλληλα η Abu Dhabi Mar κατέστη μέτοχος στη MIG με ποσοστό 3%. Η στρατηγική συνεννόηση με τον όμιλο εταιρειών ADM αναμένεται να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2012.

Στον όμιλο «Υγεία», ο οποίος ελέγχεται σε ποσοστό 70,38% από τη ΜΙG, αποφασίστηκε η πώληση του 50% των μετοχών που κατείχε στην "Genesis Holding A.S." ("Genesis"), η οποία είχε στην ιδιοκτησία της τα τέσσερα νοσοκομεία του Ομίλου Safak στην Τουρκία. Το «Υγεία» εισέπραξε στο πλαίσιο της συμφωνίας 11 εκατ.δολάρια, ενώ επιπλέον 1 εκατ.δολάρια θα εισπραχθεί μέσα στο 2012.

Επίσης η Vivartia, θυγατρική της MIG, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των στρατηγικών ανακατατάξεων του ομίλου υπεγράφη προκαταρκτική συμφωνία πώλησης του 90% της εταιρίας Vivartia Cyprus Ltd στους Κύπριους επιχειρηματίες Αλέξη Χαραλαμπίδη και Μενέλαο Σιακόλα αντί 42 εκατ. ευρώ.

* FF Group – Fosun: Έναντι 84,5 εκατ. ευρώ η Fosun International απέκτησε αρχικά το 9,5% του ομίλου FF Group, ποσοστό που στη συνέχεια μέσω αγορών από το Χ.Α. διαμορφώνεται σήμερα στο 13,4%. Η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και πραγματοποιήθηκε μέσω ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η Fosun International είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από το 2007 και έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στους κλάδους των φαρμάκων, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, της χαλυβουργικής, της μεταλλουργίας, του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των στρατηγικών επενδύσεων. Συνεργάζεται με ομίλους των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ από το 2010 μετέχει, με ποσοστό 9,5%, στα Club Med, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχείρησης στην Κίνα.

* Ελληνικά Καλώδια – Fulgor: Τα Ελληνικά Καλώδια, μέλος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μετά την εξαγορά της Fulgor, με σημαντική, μεταξύ άλλων, δραστηριότητα στα υποβρύχια καλώδια ενέργειας, εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους καλωδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πέντε εργοστάσια παραγωγής, τρία στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη εξαγορά χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως εξαιρετικής σημασίας για την εταιρεία καθώς ισχυροποιεί το χαρτοφυλάκιό της και αποκτά τεχνογνωσία για την παραγωγή νέων προϊόντων Τα Ελληνικά Καλώδια προχώρησαν στην εξαγορά την τελευταία στιγμή καθώς η Fulgor βρισκόταν σε αδράνεια από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και είχε υπαχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα από τον Δεκέμβριο του 2010. με την εξαγορά – χρηματοδοτήθηκε μέσω ΑΜΚ με μετρητά και ομολογιακού δανείου - ο όμιλος ανέλαβε και τις δανειακές υποχρεώσεις της Fulgor μετά από διακανονισμό με τις πιστώτριες τράπεζες.

* Inform Λύκος - Austria Card: H Inform Λύκος προχώρησε στην εξαγορά επιπλέον ποσοστού 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ήδη θυγατρικής της εταιρείας Austria Card έναντι 9,61 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό κατείχε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας και η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συμφωνίας εξάσκησης δικαιώματος αγοράς και πώλησης, που είχε καταρτισθεί κατά την εξαγορά του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας το 2007. Μετά την συναλλαγή αυτή, η Inform Λύκος κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Austria Card. Η αποτίμηση της Austria Card διενεργήθηκε από την KPMG, η οποία είχε διορισθεί από τα δύο μέρη. Η αξία της αποτιμήθηκε στα ίδια επίπεδα που είχε αποτιμηθεί κατά την εξαγορά του 85% το 2007.

* Coca-Cola Hellenic – NBC: Σε εναπτυσσόμενες αγορές ενίσχυσαν το 2011 την παρουσία τους η Coca-Cola Hellenic και η Frigoglass. Συγκεκριμένα, στην εξαγορά της νιγηριανής εταιρείας εμφιαλώσεως Nigerian Bottling Company (NBC), στην οποία κατείχε ήδη το 66,4% του μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε η Coca-Cola Hellenic, σε μια συμφωνία που η αξία της αποτιμάται στα 136 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, η Frigoglass εξαγόρασε το 80% της Jebel Ali Container Factory Fze (JAG), παραγωγού γυάλινων μπουκαλιών και φιαλών, που εδρεύει στο Ντουμπάι πραγματοποίησε η Frigoglass. Η εισηγμένη αποκτά το 80% της Jebel Ali έναντι 6,8 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και καθαρού δανεισμού ύψους 23 εκατ. δολαρίων. Μέσω της κίνησης αυτής, η JAG προσφέρει μια συμπληρωματική γεωγραφική κάλυψη των δραστηριοτήτων της Frigoglass στην υαλουργία, που σήμερα εστιάζονται στη Δυτική Αφρική, ενώ καθώς εξάγει στην Ασία, προσφέρει στην Frigoglass την ευκαιρία δημιουργίας συνεργιών σε αρκετές αγορές που ήδη έχει ισχυρή παρουσία μέσω του κλάδου ψύξης.

* Νίκας – Chipita: Τη λύση της εισόδου στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ, κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων επέλεξε η αλλαντοβιομηχανία Νίκας προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα προς εξυπηρέτηση των αναγκών της. Με το τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο της Chipita στο μετοχικό κεφάλαιο της Νίκας.

* Κορρές – Arneta: Η Αλεξία Δαυίδ, κόρη του ιδρυτή της Coca Cola 3Ε Ανδρέα Δαυίδ, ενίσχυσε κεφαλαιακά την Κορρές με 9,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του brand σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η επιχειρηματίας απέκτησε το 14,12% της εισηγμένης μέσω αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

* Linnaeus Capital Partners: Στις ιχθυοκαλλιέργειες ο στρατηγικός επενδυτής ακούει στο όνομα Linnaeus Capital Partners, συμφερόντων του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukidze. Ο τελευταίος επιχειρεί εδώ και καιρό να υλοποιήσει σχέδιο συγχωνεύσεων και ενοποίησης των μεγάλων δυνάμεων του κλάδου, ενισχύοντας διαρκώς τις θέσεις του στις εισηγμένες μέσω αγορών από το Χ.Α. Σήμερα το Linnaeus Capital και ο μεγαλομέτοχός του ελέγχουν επισήμως το 23,05% του Νηρέα, το 25% της Σελόντα και το 30,4% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο ξένος επενδυτής δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. http://www.capital.gr/news.asp?id=1365810
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://xbet.forumotion.com
 
Λίγα, αλλά στρατηγικά τα deals του 2011
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Rokavlon.com No2 :: φόρουμ ανοικτό :: Χρηματοοικονομικά :: Χρηματιστήριο-
Μετάβαση σε: